
Sallad med saffranskyckling, apelsin och örter
Den här salladen är skapad av kocken Ottolenghi. Det är dressingen tillsammans med de färska örterna som är hemligheten till denna fantasiska smakupplevelse. Att låta en solmogen apelsin långsamt koka ner till en pasta tillsammans med honung, saffran, vinäger och chili i ugnen sprider en fantastisk doft och smakar gudomligt. Ja, vi säger som kocken Yotam ”move over Ceasar”.
Sätt ugnen på 200°C. Tvätta en apelsin noga och skär bort ca 1 cm av ändarna. Skär sedan upp apelsinen i 12 klyftor, pilla även bort alla kärnor. Placera klyftorna i en mindre ugnsform, Le creuset typ (eller kastrull) med honung, saffran, vinäger och tillräckligt med vatten så att apelsinklyftorna täcks. Koka upp och låt sjuda försiktigt cirka en timme i ugn. Tillsätt vatten efterhand så att inte all vätska försvinner. Efter ca en timme, när apelsinen är riktigt mjuk och med ½-1 dl tjock lag, häller du över blandningen i en matberedare och mixar till en slät, rinnande pasta. Tillsätt ytterligare lite vatten om det behövs. Blanda ihop salladen och ”riv” ner lagom stora, relativt grova, bitar kyckling. Häll sedan över cirka hälften av apelsinpastan (dressingen) och vänd med händerna. Smaka av med salt och peppar. Pressa även lite citronsaft över salladen och avsluta med några msk olivolja.