Mattias Larsson

Mattias Larsson är kock, matinspiratör och författare och är just nu aktuell med sin bok ”Bollinger på menyn – Om konsten att kombinera champagne och mat”. Under kocken tipsar delar Mattias med sig av några fantastiska recept anpassade till champagne.

GÖS MED MUSSLOR OCH PRIMÖRGRÖNSAKER
GÖS MED MUSSLOR OCH PRIMÖRGRÖNSAKER Dryckesrekommendation: Bollinger Special Cuvée, då fylligheten i champagnen matchar de fylliga smakerna från den brynta gösen och musslorna. I såsen hittar vi syra och lite smör, som balanserar Bollinger Special Cuvées syra. Ingredienser: 4 bitar gösfilé à 150 g, med skinn 200 g grön sparris 150 g primörmorötter 150 g…

Hackad kalvråbiff med betor, kapris, parmesanost och surdegschips av Mattias Larsson
Ingredienser: 8 port (förrätt) 150 g kalvkött av filé, ytterfilé eller innanlår; putsat 1/2 msk citronsaft, färskpressad 1/2 msk smakrik olivolja salt 75 g rödbetor 75 g gulbetor Surdegschips 1 bit vitt surdegsbröd olivolja och flingsalt 1 schalottenlök 1/4 msk citronsaft 1/2 msk dragon, finhackad 3 msk smakrik olivolja 30 g parmesanost, hyvlad 15 g…

Salmalax med edamamebönor, forellrom, blomkålscrème och sirapsskorpa
Förrätt 200 g Salmalax flingsalt Skiva laxen i tunna skivor. Blomkålscrème: (Räcker till fler men är svår att göra mindre av) 300 g blomkål, utan blast 1 dl vispgrädde 1 dl mjölk salt Skär blomkålen i mindre bitar och koka dem mjuka i mjölken och grädden. Mixa slätt. Smaka av crèmen med salt. Kyl ner…

Ugnsbakad torsk med brynt svamp, syrad schalottenlök, ansjovissmör och skaldjurskrokett
Ugnsbakad torsk med brynt svamp, syrad schalottenlök, ansjovissmör och skaldjurskrokett. Ingredienser 4 bitar torskrygg à 90 g salt och smör Skaldjurskrokett 120 g potatis, mjölig sort 35 g Västerbottensost 35 g räkor, skalade 35 g krabbkött 1 äggula 1 ägg 1 dl vetemjöl 1 dl ströbröd olja till fritering Syrad schalottenlök 1 schalottenlök 2 msk…

FLÄSKKOTLETT MED RÖDBETOR SAMT POTATISSTOMP MED FETAOST OCH DILL
Vardagslyx deluxe med extra allt – ja, en enkel kotlett kan bli till det bästa i livet. Lite brynta toner från kotletten ger Bollinger Rosés fyllighet en match, och champagnens syra balanseras av den krämiga och lätt syrliga potatisen. Ingredienser: 4 fläskkotletter à ca 220 g 200 g rödbetor salt, olivolja och smör potatisstomp med…

Brilliant Savarin med fläderblomspicklade polkabetor, svartvinbärssås och kavringssmulor
Dessert 200 g Brillant Savarin-ost Fläderblomspicklade polkabetor 100 g polkabetor (går att ersätta med andra betor) 1 dl konc fläderblomssaft 1 dl vatten 1 dl äppelcidervinäger 1 tsk anisfrön, krossade Skala betorna och skiva dem tunt på mandolin eller med osthyvel. Koka upp ingredienserna till lagen. Lägg ner de skivade betorna och låt svalna. Svartvinbärssås…

Pintxos med mangalicaskinka och kronärtskocksmajonnäs
Till fördrinken. Ingredienser 8 skivor mangalicaskinka (eller annan lufttorkad skinka) 1/4 baguette olivolja Kronärtskocksmajonnäs 120 g kronärtskocksbottnar, kokta 1 äggula 2 tsk citronsaft 1/2 dl olivolja 1/4 dl olja med neutral smak salt Gör så här: Tärna kronärtskocksbottnarna och lägg ner dem i en matberedare tillsammans med äggula och citronsaft. Starta mixern och tillsätt sedan…

Mattias Larssons filosofi om champagne och mat
Kocken Mattias Larsson har tillsammans med Bollinger Champagne utvecklat ett matkoncept speciellt framtaget för att möta Bollingers smakpalett. Här delar han med sig av sin filosofi och kunskap kring varför champagne har en given plats genom en måltid. Varför champagne till mat? Champagne är ett smakrikt, elegant och mångfacetterat vin med mycket struktur, vilket ger stora…