Kocken tipsar - Jens Dolk
RÅBIFF À LA DOLK MED DRYCKESMATCHNING
Jens Dolk är både sommelier och matälskare. Här bjuder vi på hans spännande recept på råbiff med parmesan och kapris.
INGREDIENSER
4 portioner
1 msk ättika
2 msk socker
3 msk vatten
1 dl rumstempererad rapsolja
1 st äggula
1 msk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
320 g kalvfilé
20 små kapriser
1 bit parmesan
4 st röda steklökar
8 st ärtskott
1 st citron
2 msk god olivolja
1 näve saltade potatischips
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Börja med picklingslagen till lökarna. Blanda 1 msk ättika med 2 msk socker och 3 msk vatten – koka upp på spisen.
Skala lökarna och dela dem på längden. Häll den varma lagen över lökarna. Detta får gärna göras minst en timme innan servering.
Fortsätt med majonnäsen. Blanda samman äggulor, dijonsenap och vinäger i en skål. Tillsätt rapsoljan droppvis under mycket kraftig vispning, det går bra att använda en stavmixer. Smaka av majonnäsen med salt och peppar och ställt åt sidan.
Putsa köttet från alla senor och hacka fint så att det nästan blir som köttfärs (men inte för fint – för man ska märka att det är handskuret.) Smaksätt köttet med pressad citron, olivolja, salt och peppar efter smak. Dela de små kapriserna i halvor.
Nu är det dags att montera tallrikarna. Lägg ut köttet på tallriken i en luftig ”korv”. Spritsa över majonnäsen. Lägg sedan på hyvlad parmesan, krossade chips, lök, kapris och avsluta med ärtskott.
VAD DRICKER MAN TILL?
Till denna rätt är det riktigt gott med ett rosévin eftersom köttet är smaksatt med citron, syra och picklad lök. Testa gärna M de Minuty Rosé 2014 (#2590) Côtes de Provence, Frankrike.
Avnjut vinet i ett druvspecifikt glas från Riedel för bästa smakupplevelse.