Kocken tipsar - JENNIE WALLDÉN
ENTRECÔTE GANGNAM STYLE AV JENNIE WALLDÉN
GRILLA PÅ KOREANSKA
För genomsnittskoreanen är maten lika mycket hälsa som mättnad. Olika rätter sägs ha olika egenskaper: lugnande, uppiggande eller stärkande.
En som kan det mesta om koreansk BBQ är Jennie Walldén, som vann Sveriges Mästerkock 2013. Hon är född i Korea och under sina första sex år spenderade hon mycket tid i köket med sin mormor. Hon har öppnat en egen restaurang i Malmö under namnet Namu, vilket betyder träd på koreanska. För Jenny symboliserar namnet temat på restaurangen som har rötter i de koreanska smakerna med lokala råvaror från Sverige och så klart även hennes mathistoria med rötter i Korea och en uppväxt i Sverige.
ENTRECÔTE GANGNAM STYLE
Jennie bjuder på ett recept ur sin kokbok “Asiatiska Smaker” så att även du kan fixa en trendig koreansk BBQ i ditt hem med mört, grillat kött som skärs i tunna skivor. Här har vi alla underbara smaker av Koreas nationalrätt bulgogi i skivor av entrecôte. Köttet läggs i salladsblad med ris och samjangsås och för den rätta koreanska känslan serveras några sidorätter till.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Tid: 15 min + marinering
4 tjocka skivor hängmörad entrecôte à 200 g
Marinad:
1 dl ljus soja
3 msk strösocker
2 msk sesamolja
1 päron, skalat och finrivet
3 msk vitt vin
3 klyftor vitlök, skalade och rivna
1 gul lök, skalad och tunt skivad
Sås:
2 msk ssamjang
2 msk gochujang
1 msk vatten
2 tsk sesamolja
1 salladslök, fint skivad
2 tsk rostade sesamfrön
Till servering:
3 dl koreanskt/japanskt ris
2 krukor krispsallat
Namul, t.ex. sesamböngroddar och marinerad spenat. Kimchi och skivad grön chilifrukt.
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg ner köttet och låt stå i minst 30 minuter i kylskåp, gärna över natten.
Rör samman alla ingredienserna till såsen och lägg i en liten skål.
Grilla köttet, det ger den rätta smaken på köttet och blir fantastiskt med marinaden. Annars steks det i en riktigt het panna med rapsolja. Några minuter på varje sida räcker för medium rare.
Skiva upp kött och servera med sås och ris i salladsblad samt kimchi och namul. Ät gärna salladspaketen med händerna.