
Kocken tipsar - Jenny Warsén
KEBABSPETT MED VITLÖKSSÅS OCH KRISPIG SALLAD AV JENNY WARSÉN

Läckra kebabspett är goda att servera i pitabröd tillsammans med en pigg sås och en
fräsch sallad. Får man inte igång grillen går det bra att steka spetten i ugnen.

Ingredienser
4 portioner
800 g nötfärs
1 finriven vitlöksklyfta
2–3 msk kebabkrydda
1 tsk paprikapulver
4 msk finhackad bladpersilja
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
raps- eller olivolja att pensla med
Vitlökssås med ajvar
2 dl crème fraiche eller turkisk
yoghurt
3 msk ajvar
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Krispig sallad med fetaost
150 g sockerärter
½ knippa rädisor
1 liten rödlök
1 knippa persilja
150 g fetaost
50 g pinjenötter
Gör så här
Lägg 8 spett av trä i blöt i 15 minuter eller använd
metallspett.
Blanda ihop alla ingredienser till kebaben och
forma sedan färsen runt spetten.
Pensla köttet med lite raps- eller olivolja och
lägg dem sedan på grillen. Vill du tillaga spetten i
ugnen steker du dem på 200 grader i cirka 10 minuter.
Vänd på spetten då och då så att de får en fin
yta runt om.
Vitlökssås:
Rör ihop crème fraiche och ajvar i en
skål. Pressa i vitlöken och smaka av med salt och
peppar. Låt såsen stå svalt i ett par timmar innan
servering.
Sallad:
Dela sockerärterna, skiva rädisorna och
hacka rödlöken. Lägg allt i en skål.
Hacka persiljan grovt och lägg ner den i salladen
Smula över fetaosten och vänd runt.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de
fått lite färg och strö dem sedan över salladen.
Receptet är från Jenny Warséns kokboken “Jennys sommar” är en given följeslagare i köket under årets varma månader när grillen tas fram. Förutom mängder av bra recept på grillmiddagar bjuder Jenny Warsén på härlig midsommarmat, läskande drycker, svalkande efterrätter och gofika. Här hittar du dessutom förslag på picknickmat och hennes bästa tips på vad du kan göra med trädgårdens bär och frukter. Med sina välsmakande och rättframma recept har Jenny Warsén blivit en av landets mest populära matbloggare, ”Jennys sommar” är hennes femte kokbok efter succéer som ”Snabbt, gott och billigt”, ”Middagstipset” och ”Baka med godis”.
