Mat & Dryck
Flatbread med fyllningar
Ingredienser
4 portioner
Flatbread deg:
25 gr färsk jäst
6 dl kallt vatten
4 msk olivolja
2 dl vetesurdeg
4 dl Kungsörnen Vinjett Vetemjöl
4 dl Kungsörnen Dinkelmjöl
4 dl Kungsörnen Durumvetemjöl
2 msk salt
Fyllningsförslag 1 – Skinka och rödkål
2 dl riven västerbottenost
4-6 dl rödkål hemmakokt eller från burk
8 skivor (jul-)skinka
1 dl gräddfil
1 msk svensk senap
Fyllningsförslag 2 – Kallrökt lax med tomat och ruccola
12 cocktailtomater
1 schalottenlök
2 msk balsamvinäger
½ dl god olivolja
salt och peppar
4 msk creme fraiche
12 skivor kallrökt lax
Ruccola
Fyllningsförslag 3 – Gravlax, pak choy sesam
1 dl dijonsenap
1 dl vitvinsvinäger
1 dl honung
1 dl matolja
2 msk sesamolja
1 nypa salt
2 pak choy
2 msk sesamfrön
2 mozzarellabollar
12 skivor gravlax
Såhär lagar du receptet
- Blanda alla ingredienserna utom salt i en bunke, gärna med en degblandare. Kör degen i maskin i 6 minuter (ungefär det dubbla för hand). Tillsätt salt och arbeta den ytterligare 2 minuter. Degen ska nu vara blank och elastisk. Låt jäsa i rumstemperatur minst en timme.
- Forma ca åtta bollar och låt dom jäsa övertäckta på en mjölad bänk till dubbel storlek.
- Värm ugnen till 250 grader. Kavla sedan ut bollarna tunt. Lägg på önskad fyllning och baka dom i ca 5 minuter.
Fyllningsförslag 1:
- Värm ugnen till 250 grader.
- Kavla ut degbollarna tunt. Fördela ost i mitten av brödet. Lägg på rödkål ovanpå och sätt in i ugnen i ca 5 minuter. Blanda senap med gräddfil. Tag ut och lägg på julskinka och ringla senapsgräddfil över.
Fyllningsförslag 2:
- Värm ugnen till 250 grader.
- Dela tomater. Skala och hacka lök.
- Blanda lök, tomat, vinäger och olja. Smaksätt med salt och peppar.
- Kavla ut degbollarna tunt. Stryk på creme fraiche.
- Sätt in i ugn i ca 5 minuter.
- Tag ut och lägg på lax. Skeda över tomatsallad och toppa med lite ruccola.’
Fyllningsförslag 3:
- Värm ugnen till 250 grader.
- Blanda senap, vinäger och honung i en bunke eller mixer. Vispa sakta i olja. Smaksätt med sesamolja. Såsen räcker till många pizzakvällar, ställ den i en burk i kylen.
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
- Lägg i pak choy och koka i 1 minut. Kyl sedan av den i iskallt vatten, spar kokvattnet.
- Lägg sesamfrön i torr stekpanna och rosta tills dom fått lite färg.
- Kavla ut degbollarna tunt. Fördela ut mozzarellan och ställ in i ugnen i ca 5 minuter.
- Värm pak choy i kokvattnet.
- Tag ut flatbreaden. Lägg på lax och den varma pakchoyen. Ringla över senapsås och strö över sesamfrön.