
Mat & Dryck
Inkokt vit sparris med forellrom och ogräsemulsion med dryckesmatchning
Den vita sparrisen dyker upp årligen med förnyad elegans och fräschör! Här är ett recept på vit sparris från matstudion. Fantastiskt gott för sig, men ett steg närmre himlen tillsammans med Dreissigacker Organic Riesling.
Inkokt vit sparris med forellrom och ogräsemulsion
2 sparrisar/p vita sparrisar
5 dl vatten
1 msk vitvinäger
50 g smör
1 knippe timjan
1/2 msk salt
MUSLI
75 g surdegsbröd, dagsgammalt
1 tsk kallpressad rapsolja
1/2 krm salt
2 msk nakenhavre, hela korn
OGRÄSMAJONNÄS
15 g nässlor
15g Ramslök
2 dl + 1 dl rapsolja
2 äggula
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinäger
4 krm salt
1. Skala sparrisen noga och skär bort ca 2 cm längst ner. Koka upp vatten, vinäger, smör, timjan och salt i en kastrull. Koka sparrisen i lagen 8–12 min, så att den fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta upp sparrisen och låt den och kokspadet kallna.
2. müsli: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kanterna på brödet. Skär det i små tärningar. Skvätt över oljan och strö över salt. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör runt några gånger. Rosta nakenhavren i en varm stekpanna tills den får lite färg. Blanda krutonger och havre.
3. ogräsmajonnäs: Lägg nässlorna och ramslöken i kokande vatten ca 1 minut. Låt dem rinna av, krama ut all vätska och hacka nässlorna. Mixa dem med 2 dl olja. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa i 1 dl olja under kraftig vispning. Vispa ner ogräskrämen. Salta.
4. Blanda forellrom och fint hackad schalottenlök och strö över rätten