Så ger man dricks på semestern
Ska man ge dricks och i så fall hur mycket bör man egentligen ge till olika personer inom servicenäringen på utlandsresan? Det är en av de vanligare frågorna Vings guider får ute på resmålen. I många fall räcker det med ett vänligt tack medan det i andra förväntas att man ger en slant som uppskattning och tack för hjälpen.
– I vissa länder är dricksen en viktig del av lönen och därför nästan obligatorisk, medan det i andra länder nästan är ett okänt begrepp. I USA är dricksen i stort sett ofrånkomlig. Du måste även anpassa dricksen efter den ekonomiska nivån i landet du är i. En servitör på en bra restaurang i Thailand får ungefär 1 200 kronor i lön per månad och kommer sannolikt att bli något förvånad om hans dricks når den nivå man bör ge för likvärdig service i New York, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.
– Vi har bett våra guider på våra populäraste sommarresmål att berätta hur turisterna ska resonera när det gäller dricks. De kan naturligtvis inte göra en hundraprocentigt säker manual, men det är bra riktlinjer. Sedan ska man även väga in den service man får, eller inte får, på semestern, fortsätter Magdalena Öhrn.
Spanien (valuta: euro)
Städerskan: Ca 5 EUR per person och vecka.
Piccolon: Ca 1 EUR per bagage.
Servitören: Har man bara druckit en kopp kaffe ger man ingenting, men på större restaurangnotor kan man ge några euro, beroende på storleken på notan.
Taxichauffören: Ingenting.
Frisören: 1-2 EUR.
Kommentarer: Man ger allt mindre dricks i Spanien.
Kroatien (valuta: HRK, kroatiska kuna)
Städerskan: Ca 100 HRK per person och vecka (ca 130 kronor).
Piccolon: 10-20 HRK per väska/bagage (ca 13-26 kronor).
Servitören: 10 procent av notan.
Taxichauffören: Behövs ej.
Frisören: 10 HRK (ca 13 kronor).
Kommentarer: Kroaterna själva ger generellt inte dricks.
Grekland (valuta: euro)
Städerskan: ca 3 EUR per person och vecka.
Piccolon: Ca 1-2 EUR per bagage, det är dock ovanligt med piccoloservice utanför Aten.
Servitören: Ungefär 10 procent av restaurangnotan.
Taxichauffören: Få använder taxameter, gör därför upp om priset innan du kliver in i taxin. Föraren tar med max fyra passagerare. Det är dyrt med taxi i Grekland och därför bör man vid längre sträckor avrundda uppåt, i övrigt förväntar de sig ingen dricks.
Frisören: Ingen dricks.
Kommentarer: Det är, som alla vet, svåra tider i Grekland och är man nöjd med servicen så ska man såklart ge dricks, de behöver grekerna.
Turkiet (valuta: turkisk lira)
Städerskan: Ungefär 10 TRY per person och vecka (ca 30 kr).
Piccolon: Ungefär 2-3 TRY per väska (ca 7-11 kr).
Servitören: Ungefär 10% av notan vid middag. Om man äter lunch på en enklare restaurang kan man bara avrunda uppåt.
Taxichauffören: Ungefär 2-3 TRY vid kortare sträckor. (ca 7-11 kr).
Frisören: Kan ges vid större behandlingar.
Kommentarer: Dricks ges inte per automatik, men exempelvis efter hur god maten var eller hur bra service man fått.
Bulgarien (valuta: bulgarisk leva)
Städerskan: Ca 20 BGN (ca 100 kr) per person och vecka.
Piccolon: Ca 1 BGN per bagage (ca 5 kr).
Servitören: 10 procent om inte dricks är inräknat – annars rundar man av uppåt.
Taxichauffören: Ingenting – man ska istället pruta ordentligt för att få ett bra pris.
Frisören: Här rundar man uppåt.
Kommentarer: Bulgarien blir bättre och bättre då det gäller service – kanske tack vare att dricksen blivit en drivkraft för anställda i serviceföretag.
Cypern (valuta: euro)
Städerskan: Ca 5-10 EUR per person och vecka
Piccolon: 1-2 EUR per bagage
Servitören: 10 procent av notan, men bara om man är nöjd med servicen.
Taxichauffören: Man betalar ett fast pris man kommit överens om innan resan, ingen dricks.
Frisören: Ingen dricks.
Kommentarer: Cypern är ett modernt EU-land, och de anställda i servicebranschen får rätt bra betalt. Men ingen säger ju nej till lite extra pengar om man gjort ett bra jobb.