
Anders Tegnér
Rökt laxburgare med krispig kål av Anders Tegnér
Marinering till lax, räcker till 1,5 kg laxfilé
1 dl flingsalt
0,5 dl farinsocker (helst den fuktiga varianten)
0,5 dl strösocker
Rökt lax
Caj P. Aioli Original
Hamburgerbröd
Späda salladsblad
Krispig kål, svart eller grön
Olja
Gör så här:
Skär laxen i portionsbitar och gnugga i
salt/sockerblandningen. Låt den marinera i sex
timmar. Ta upp fisken, torka bort överskottsmarinad
och låt laxen lufttorka på galler i en
timme. Starta röken eller grillen, försök få
temperaturen så nära 65 grader som möjligt. Rök
laxbitarna till en innertemperatur mellan 50-65 grader beroende på hur fast och genomrökt man vill ha
den.
Skölj och ansa kålbladen och låt dem torka på handduk. Lägg dem i en bunke, ringla på olja och
blanda runt tills allt är täckt av ett tunt lager olja.
Kålen kan tillagas på två sätt, antingen i ugn eller i grill. I ugn får kålen stå i ca 10 minuter på 200
grader tills den är krispig. På grill så rostas kålen på grillplåt i medelvarm temperatur i cirka 10-25
minuter under lock.