Lansering av Cava MiM Brut Nature Reserva
Den 1 december 2015 lanseras årets ekologiska mousserande vin, Cava MiM Brut Nature Reserva
Denna Cava Brut Nature Reserva är tillverkad på druvor från vingårdar med mer än 50 år på nacken. Hela kedjan från vinodling till vinframställning är ekologiskt certifierad.
Vinet består av50% xarel-lo, 25% macabeu, 15% parellada och 10% chardonnay. Efter handskörd pressar man druvorna varsamt och använder hela 50% från första pressningen i vinet. Man använder sedan den traditionella Champagnemetoden vid vinframställningen med en andra jäsning på flaskan och vinerna lagras minimum två år i källaren i Sant Sadurní D’Anoia innan de når marknaden.
Eftersom det är en Brut Nature så är detta ett helt torrt mousserande vin med endast 0,5 gram socker.
Karaktäristik
Ljust gul färg.
Doften är frisk och fräsch med inslag av citrus, gula äpplen och mineral.
Torr och balanserad smak med viss brödighet och inslag av röd grapefrukt i eftersmaken.
Passar som aperitif och till skaldjur samt lättare fiskrätter.
Vins el Cep SL
Vin el Cep grundades 1980 av fyra familjer som odlat vindruvor i Penedes i flera hundra år. Firman är baserad i Sant Sadurní D’Anoia, strax utanför Barcelona. Med anor sedan 1499 består anläggningen idag av en modern anläggning med termo-reglerade rostfria tankar, underjordiska källare och gyropaletter. Man odlar företrädesvis de för området klassiska gröna druvorna xarel-lo, macabeu och parellada, men har även en hel del mer internationella druvsorter att laborera med. Vingårdarna är belägna i de mer höglänta delarna av Penedes och sedan 2003 är de ekologiskt certifierade. Faktum är att man på Vins el Cep gått ytterligare ett par steg längre än så och numera i huvudsak arbetar enligt biodynamiska metoder.
Cava MiM Brut Nature Reserva
Ursprung: Spanien, Penedes | Producent: Vins el Cep | Druvor: Ekologiska xarel-lo, macabeu, parellada och chardonnay | Årgång: 2011 | Vol: 750ml | Alk: 12 % |Systembolaget art.nr: 7740-01 | Pris: 99 kr | Lansering: 1 December 2015