Kocken tipsar - Zeina Mourtada
FILIPPINSKA VÅRRULLAR AV Zeina Mourtada
Goda filippinska vårrullar på mitt vis. Jag ugnssteker vårrullarna i stället för att steka dem i panna. Supersmidigt! Och de blir så härligt frasiga! Vårrulleark hittar du i frysdisken i livsmedelsbutiker som säljer asiatiska produkter.
Lumpia – FILIPPINSKA VÅRRULLAR
20 vårrulleark i mellanstorlek
FYLLNING
2 medelstora morötter
1 liten klyfta vitkål, ca 180 g
3 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
rapsolja till stekning
400 g färs av valfri sort
(vegofärs funkar alldeles utmärkt)
1 msk japansk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
PENSLING
ca 2 msk vatten (till kanten)
ca ½ dl rapsolja
SERVERING
kokt ris, gärna jasminsweet
chilisås
GÖR SÅ HÄR.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och riv morötterna grovt och
strimla vitkålen. Finhacka vitlök och ingefära. Hetta upp olja i en stekpanna och stek färsen tills den får färg och börjar
smula sig. Tillsätt resten av ingredienserna och stek under omrörning i 4–5 minuter, eller tills morötter och kål har
mjuknat. Låt fyllningen svalna.
Fördela cirka 3 matskedar fyllning längs långsidan på ett vårrulleark, vik in kortsidorna och rulla ihop. Pensla
den yttersta kanten med vatten så att rullen »limmas ihop«.
Lägg rullen med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Upprepa proceduren med resten av fyllningen.
Pensla rullarna med olja och stek dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut plåten, vänd på rullarna och pensla även
undersidan med olja. Ugnsstek i ytterligare 10–15 minuter eller tills vårrullarna har blivit gyllene och frasiga runt om.
Om de nyligen har tagits ur frysen ökar du tillagningstiden med cirka 10 minuter. Servera med ris och sweet chili-sås.
TIPS.
Ska du frysa in dem så halvera bara
ugnstiden, de ska bli gyllene men inte
helt genomstekta. Lägg bakplåtspapper
mellan rullarna så att de inte klibbar
ihop. Pensla sedan de frysta rullarna
med lite olja och ugnsstek dem.
Receptet är hämtat ur kokboken kokboken Veckans Matsedel – Middagsrecept från olika delar av världen.
I denna bok ligger fokus på vardagsmat som funkar. Det betyder relativt korta tillagningstider och praktiska veckomenyer att luta sig mot när tid och fantasi tryter.
Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de största receptsuccéerna från hennes blogg. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet, som thai-köttbullar med jordnötssås, chocken tinga tacos, kubansk köttfärslimpa, venezuelansk ost- och potatissoppa och persisk kycklinggryta.
Det är Zeinas nyfikenhet på mat och passion för matlagning som har gjort hennes recept till favoriter i tusentals kök. Här kommer ett helt gäng till – och alla blir mätta och glada!