Kocken tipsar - Mattias Larsson
Stekt pilgrimsmussla med blomkålskräm, pinjenötter och apelsin
Om jag bara får välja en favoritförrätt
blir det denna pilgrimsmussla. Att sen
få sätta tänderna i god gratäng och
lamm gör inte smakupplevelsen sämre.
Blomkålskräm
175 g blomkål (utan blast
och rot)
½ dl mjölk
½ dl vispgrädde
salt
Blomkål i brynt apelsinsmör
125 g blomkål (utan blast
och rot)
¼ apelsin
50 g smör
2 msk rostade pinjenötter
salt
4 pilgrimsmusslor
olivolja
Gör så här:
Skär blomkålen till krämen i bitar om 1–2 cm. Lägg i
en kastrull tillsammans med mjölk och grädde.
Koka upp och låt därefter sjuda sakta, minst 30 minuter tills
blomkålen är helt genommjuk.
Mixa helt slät och smaka av med salt. Om den känns lös så lägg den i en ny
kastrull och låt puttra sakta under ständig omrörning
tills den tjocknat.
Plocka små, ca 1–2 cm stora buketter av blomkålen till
smöret.
Finriv det yttersta skalet av apelsinen.
Lägg ner smör och apelsinskal i en kall stekpanna och sätt den på
högsta temperatur.
Låt smöret koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt.
Lägg ner blomkålen och sänk
temperaturen något.
Låt blomkålsbuketterna puttra i smöret ca 3–4 minuter.
Tillsätt pinjenötterna och smaka av med salt.
Salta pilgrimsmusslorna.
Värm en stekpanna med olivolja
till högsta temperatur.
Stek pilgrimsmusslorna i ca 30 sekunder på varje sida.
Fördela blomkålskrämen på fyra tallrikar.
Lägg på pilgrimsmusslorna och ringla över det goda smöret.
Preppa dagen före
Blomkålskrämen.
Plocka blomkålsbuketter
till apelsinsmöret.
Innan gästerna
kommer.
Bryn apelsinsmöret
med blomkål och
pinjenötter.
Strax före servering
Värm upp blomkålskrämen
och apelsinsmöret.
Stek pilgrimsmusslorna.
Det har aldrig varit enklare att bjuda på middag. I kokboken Lättlagade helgmenyer delar Fredagskocken Mattias Larsson med sig av 16 lättlagade och utsökta menyer med smakfulla för- och huvudrätter, snacks att servera innan maten och desserter att runda av kvällen med.
Du får lära dig att preppa middagen som en kock – tre förberedande steg som minimerar stress i köket och gör matlagningen så mycket roligare och godare.
I Lättlagade helgmenyer hittar du välkomponerade recept på allt från kött och fisk till vegetariska rätter. Du får även tips på hur du smaksätter, förenklar eller lyxar till maten ytterligare – allt beroende på hur mycket tid du har. Lyxig mat, lekande lätt!
Mattias Larsson är kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör och känd som Fredagskocken. Han har tidigare gett ut böckerna Grilla, Fredagskockens bästa vardagsmat, Fredagskockens bästa grilltillbehör och Fredagskockens helgmenyer.