Mat & Dryck
Glenfiddich IPA Experiment – unik IPA-lagrad whisky
Glenfiddich är ett av de mer experimentella whiskydestillerierna och har många gånger gått i bräschen för nyskapande buteljeringar. Nu kommer ännu en innovativ lansering – den första whiskyn som slutlagrats på ett IPA-fat från ett hantverksbryggeri i Speyside.
Glenfiddich IPA Experiment är den första utgåvan i en ny serie med innovativa fatlagringar. Bakom experiment står Malt Master Brian Kinsman och bryggaren Seb Jones vid Speyside Craft Brewery. När de båda före detta kemisterna träffades började de båda omedelbart diskutera hur de kunde samarbeta för att utveckla smaker. Resultatet blev en Glenfiddich lagrad på IPA-fat.
Indian Pale Ale är en öltyp som sägs ha uppfunnits av en engelsk bryggare på 1700-talet. För att det traditionella ölet skulle klara den sex månader långa transporten till Indien så tillsattes mer humle och alkoholstyrkan höjdes några snäpp. Ölet kom att kallas India Pale Ale och blev snart en succé bland de brittiska trupperna som var vana att dricka porter och andra kraftfulla öltyper.
Brian Kinsman och Seb Jones tog fram tre typer av IPA och lät fylla nio bourbonfat som tidigare lagrat Glenfiddich. När ölet mättat eken tömdes faten och återfylldes med whisky. På kemisters vis började Brian Kinsman studera skillnader mellan olika typer av lagringar och whiskystilar. Valet föll slutligen på andra ölbryggningen, fat som innehållit IPA i en månad och en lättare whisky som slutlagrats tre månader på dessa fat.
Smakprofil
Glenfiddich IPA Experiment är en crossover-whisky som förenar öl- och whiskyvärlden. I doften finns milda frukter, gröna äppel, päron, aromatisk humle och de klassiska söta, fruktiga Glenfiddich-tonerna. Smaken är mångfacetterad med inslag av citrus, vanilj, en lätt färsk humle, som blir än mer tydlig i eftersmaken.
Nr 20220 Glenfiddich IPA Experiment
Pris 651 kr
Lansering 20 januari 2017