Kocken tipsar - Mattias Larsson
Bifftartar med kapris, senap, syrad och friterad lök av Mattias ”Fredagskocken” Larsson
Bifftartar med goda tillbehör komponerat Mattias Larsson.
Ingredienser:
Friterad lök
1 liten gul lök
1 ägg
½ dl mjöl
1 dl panko eller ströbröd
frityrolja
salt
Syrad lök
¼ rödlök
2 tsk äppelcidervinäger
½ tsk honung
250 g putsad ryggbiff
2 msk kapris
½ tsk senap
salt
svartpeppar
4 äggulor, gärna små
30 g småbladig sallad
Gör så här:
Skala och skiva löken i 2–3 mm tunna skivor och
plocka isär till ringar. Lättvispa ägget i en bunke och
placera mjöl och ströbröd på varsin assiett. Panera
lökringarna först i mjölet, sedan i ägget och efter det
i ströbrödet. Hetta upp olja till 170 grader i en fritös
eller i en stor kastrull, strax före servering och fritera
ringarna ca 3 minuter till fin färg. Lyft upp ringarna,
salta och lägg på en tallrik klädd med dubbelvikt
hushållspapper och låt rinna av lite.
Skala och skiva rödlöken tunt och blanda med vinägern
och honung. Låt marinera minst 10 minuter.
Fintärna biffen och blanda med kapris och senap.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Forma köttet till fyra fina ”puckar” och lägg på en
äggula. Blanda rödlöken med den småbladiga salladen
och använd lite av rödlöksvätskan att smaksätta
salladen med.
Lägg rödlöksalladen och den friterade löken runt om
råbiffen.
Preppa dagen före:
Syra rödlöken.
Panera den gula
löken.
Innan gästerna
kommer
Hacka köttet.
Fritera löken.
Strax före
servering
Blanda tartaren och
lägg upp.
Det har aldrig varit enklare att bjuda på middag. I kokboken Lättlagade helgmenyer delar Fredagskocken Mattias Larsson med sig av 16 lättlagade och utsökta menyer med smakfulla för- och huvudrätter, snacks att servera innan maten och desserter att runda av kvällen med.
Du får lära dig att preppa middagen som en kock – tre förberedande steg som minimerar stress i köket och gör matlagningen så mycket roligare och godare.
I Lättlagade helgmenyer hittar du välkomponerade recept på allt från kött och fisk till vegetariska rätter. Du får även tips på hur du smaksätter, förenklar eller lyxar till maten ytterligare – allt beroende på hur mycket tid du har. Lyxig mat, lekande lätt!
Mattias Larsson är kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör och känd som Fredagskocken. Han har tidigare gett ut böckerna Grilla, Fredagskockens bästa vardagsmat, Fredagskockens bästa grilltillbehör och Fredagskockens helgmenyer.