Pernilla Wahlgren
Sötsalt chokladkolapaj av Pernilla Wahlgren
Ja! Sött och salt är en förödande god kombination!
Ingredienser:
ca 8 bitar
200 g digestivekex
100 g smält smör
ev. hallon till garnering
Chokladkolasmet
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
4 msk kakao
50 g smör
1 tsk ättiksprit, 12 %
1/2 tsk flingsalt
Såhär lagar du receptet:
Mixa digestivekexen till fina smulor i en matberedare.
Tillsätt smöret och blanda så att det går ihop till en
massa. Tryck ut massan i en pajform med löstagbar kant,
ca 23 cm i diameter, och ställ in den i kylen.
Häll grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Låt
blandningen koka på medelvärme tills den tjocknat och
kommit upp i 125°, kolla med en termometer. Rör om då
och då. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör, ättiksprit
och flingsalt, blanda om.
Häll smeten i pajskalet och ställ den att svalna och stelna.
Pudra kakao över och garnera eventuellt med hallon.
Servera pajen kall eller rumstempererad.
Middagen är viktigaste stunden på dagen och det är runt matbordet som fyrabarnsmamman Pernilla Wahlgren samlar familjen. Kärleken till maten och det italienska köket är alltid i fokus – både när det måste gå undan, och när det finns mer tid att laga och njuta. I sin kokbok Pernillas kök så bjuder Pernilla på sina bästa vardagsfavoriter, sitt smaskigaste fredagsmys och helgens bästa festrätter.
Under ”Kocken tipsar” kommer vi att presentera några utvalda recept från Pernillas kokbok.
Foto: Jenny Grimsgård