Fyra toppviner från kungen av Piemonte, Pio Cesare, lanseras på Systembolaget
Två nebbiolo (Barolo och Barbaresco), en chardonnay (Piodilei) samt Pios unika flerdruvsvin Oltre lanseras i begränsad upplaga på Systembolaget den 8 juli.
Pio Cesare brinner för kvalitet, något som genomsyrar allt de producerar. Pio har 50 hektar egna odlingar samt långtidskontrakt med flertalet högkvalitativa vinodlare. De använder endast druvor av högsta kvalitet och bara det bästa får Pios stämpel, något som gjort producenten känd och respekterad världen över av såväl sommelierer som journalister och vinentusiaster.
2011 var ett lite knepigt år i Piemonte. Det var en mycket varm, nästan brännande augusti, vilket snabbt ledde till en hög sockerhalt i druvorna, något som fick en del producenter att skörda tidigare än de skulle ha velat. Allt för att undvika att få viner med hög alkoholhalt och med kokta dofter och smaker.
Lyckligtvis kom septembers regnskurar helt rätt i tiden, vilket ledde till att nebbiolodruvorna kunde återhämta sig något (särskilt de druvor som hade fått mindre solexponering tack vare restriktiv beskäring och nordligt odlingsläge). För de som lyckades blev denna skörd en av de bättre, vädret till trots.
Pio Cesares Barolo 2011 har en klassisk stil med bra struktur, harmoni och elegans. Mjuka tanniner och balanserad frukt. Tillgänglig nu men med lång lagringspotential. Även Barbaresco 2011 har en klassisk och elegant stil med sammetslen, mogen och kryddig frukt. Tydliga men eleganta tanniner och en bra struktur och koncentration. Även denna kan med fördel läggas undan ett tag.
Oltre 2012 är en blandning av druvorna nebbiolo och barbera med ett litet inslag av cabernet sauvignon och merlot. Oltre är det enda vinet från Pio Cesare som inte är ett endruvsvin. Men sina mjuka tanniner och snälla syra är vinet drickbart redan nu och perfekt till alla er som är Piemonte-fantaster.
Sist men inte minst lanseras även 144 flaskor av Piodilei 2014, en härlig chardonnay som representerar familjens önskan att göra ett vitt vin med samma kropp, komplexitet och lagringspotential som de stora röda i området. Vinet är intensivt och krämigt med en mjuk lång eftersmak. Det har en solmogen varm frukt med balanserat inslag av ekfat.
Pio Cesare grundades 1881 av Cesare Pio. Han var en av de första i området som såg potentialen och kvaliteten hos Barolo, Barbaresco, Barbera och i de andra vinerna från Piemonte. I fem generationer har familjen nu producerat traditionella Piemonte-viner i sin anrika källare belägen i centrum av staden Alba. Själva källaren har funnits sen romartiden men har renoverats och byggts om till en modern vinanläggning som även inkluderar ett stort ekfatslagringrum 12 meter under den ursprungliga källaren.
Oftast sker jäsningen i temperaturkontrollerade ståltankar med relativt lång skalkontakt. Efter flera år på franska ekfat tappas vinerna på flaska och får sen ytterligare ligga några år innan de släpps på marknaden.
Barolo 2011
480 flaskor, nr 95399, 399 kr
Kritiker Betyg
James Suckling 95 /100
CellarTracker (5 notes) 92 /100
Wine Spectator 92 /100
Barbaresco 2011
240 flaskor, nr 95398, 399 kr
Kritiker Betyg
James Suckling 92 /100
Wine Spectator 90 /100
Oltre 2012
3 600 flaskor, nr 95392, 159 kr
Piodilei 2014
144 flaskor, nr 95412, 269 kr
Kritiker Betyg
James Suckling 94 /100
barbaresco barolo miguel torres Miguel Torres Sweden Mygate Magazine piemonte pio cesare systembolaget vin