Sofia Henriksson - vinnare av Sveriges Mästerkock 2020
Vegoburgare med sötpotatispommes och tryffelmajo
Nu ska jag berätta hemligheten med den perfekta vegetariska hamburgaren och den krispigaste sötpotatispommesen, och till det tryffelmajo! Det här kommer att förgylla vilken grillkväll som helst!
Jag och mina kompisar i Lund jobbade länge på hur vi skulle få till en hamburgerbiff med ordentligt tryck i smakerna, och som samtidigt höll ihop i en fin konsistens. Med facit i hand gjorde vi riktigt bra ifrån oss!
4 PORTIONER
1 TIMME 30 MINUTER
BIFFAR
1 schalottenlök
4 skogschampinjoner
1 svart vitlöksklyfta
3 vitlöksklyftor
6 hasselnötter
1 tsk honung
1 tsk pressad citron
½ selleristjälk
2 msk japansk soja
800 g kidneybönor
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
1 ägg, alt 1 msk chiafrön
och 1 msk vatten för
veganer
2 msk vetemjöl
olja och smör till stekning
SÖTPOTATISPOMMES
600 g sötpotatis
1 ½ liter frityrolja
salt och svartpeppar
½ dl finhackad persilja
TRYFFELMAJO
2 dl rapsolja
1 ägg
2 tsk vitvins- eller
äppelcidervinäger
1 tsk pressad citron
1 tsk tryffelolja
salt och svartpeppar
TILLBEHÖR
1 bifftomat
1 msk olivolja
salt
3 gula lökar
3 msk smör
1 tsk soja
1 tsk socker
½ dl vatten
8 skivor cheddarost
4 hamburgerbröd
Tryffelmajo: Mixa alla ingredienser med en stavmixer till fin konsistens, tillsätt mer rapsolja för att få den tjockare. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillbehör: Skiva bifftomaten, ringla över olivolja och lite salt och sätt åt sidan. Skär löken i ringar, cirka 2 mm tjocka. Stek den långsamt i smöret tills den är alldeles mjuk och har fin färg. Tillsätt soja, socker och vatten och stek tills vattnet avdunstat. Smaka av med salt.
Sötpotatispommes: Skär tunna stavar av sötpotatisen och lägg i kallt vatten i en timme. Ta upp och torka av ordentligt med handduk eller hushållspapper. Hetta upp frityroljan i en kastrull till 160 grader. Fritera i cirka fem minuter, ta upp och lägg på ett galler med hushållspapper. Fritera sedan igen i 180 grader i tre minuter eller tills de fått fin färg. Ta upp och torka igen. Lägg i en skål och krydda med salt, svartpeppar och persilja.
Biffar: Finhacka schalottenlök och skogschampinjoner och ställ åt sidan. Mixa svart vitlök, vitlök, hasselnötter, honung, citron, selleri och soja i en food processor till en fin blandning. Häll ner kidneybönorna i mixern och mixa snabbt men så att det inte blir helt finmalet. Tillsätt lök, champinjoner och dijonsenap. Smaka av med salt och riktigt ordentligt med nymald svartpeppar. Tillsätt ett ägg eller chiablandningen, och till sist mjölet. Blanda och forma biffar. Stek dem i rikligt med olja och smör i cirka fyra minuter per sida eller på grillen. Lägg på ostskivor låt dem smälta. Lägg biffarna på bröden, toppa med en bifftomatskiva, karamelliserad lök och tryffelmajonnäs.
Sofia Henriksson blev vinnare av Mästerkock 2020 och är just nu aktuell med nya kokboken Always hungry.
– I den här boken har jag försökt samla de lärdomar som jag har fått med mig. Bland annat att det är så mycket roligare att laga mat tillsammans med andra. När jag träffar vänner och bjuder på middag står jag helst i köket med ett glas vin, lite bra musik och lagar maten tillsammans! Det är så jag har lärt mig att laga mat. Maten blir så mycket godare när man har hjälpts åt. Så gör middagen till mer än bara mat: förvandla det till en helkväll och lek med maten! Följ med på resa – se det som en möjlighet att lära känna nya matkulturer och nya människor över kastrullerna och i matoset.
Sofia Henriksson – vinnare av Sveries Mästerkock 2020