Morotskaka
Jag älskar morotskaka, och speciellt den här
Den är supersaftig, mycket smak av kardemumma och kanel som toppas med en luftig vaniljfrosting
Jag bakar med en fantastisk kallpressad rapsolja som görs på Säby Gård på Värmdö som får kakan att smaka lite mer
Grym kombo kan jag lova. Sätt på kaffe och njut av en nybakad bit morotskaka
Recept
340 g ägg
450 g socker
410 g vetemjöl
7 g bikarbonat
11 g bakpulver
4 g salt
15 g kanel
20 g stött kardemumma
370 g rapsolja
500 g rivna morötter
Frosting
300 g philadelphiaost
350 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
Gör såhär
Sätt ugnen på 180°C
Olja en långpanna 40×30 och lägg bakplåtspapper i botten
Vispa ägg och socker riktigt pösigt i maskin cirka 10 min
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och ställ åt sidan
Riv morötterna grovt
Väg upp rapsoljan i en kanna och häll sedan i äggblandningen under vispning
Sikta ned dem torra ingredienserna och blanda snabbt ihop
Sist har du i dem rivna morötterna och drar några varv med vispen innan du häller i smeten i långpannan
Baka av kakan i mitten av ugnen 30-35 min, prova med en sticka i kakans mitt när 30 minuter har gått, stickan ska vara torr
Låt kakan svalna helt i formen innan du välter ur den på ett fat eller bakplåtspapper
Frosting:
Vispa ihop alla ingredienser i maskin eller med elvisp tills den är luftig
Dra bort bakplåtspappret och stryk på din frosting på “botten” sidan
Skär upp i cirka 30 bitar och servera