• PRISCILLA
  • STEPHANIE BERGSTRÖM
  • MALIN SVANTESDOTTER
  • NATHALIE BERGSTRÖM
  • ANNA SALETTI
  • REDAKTIONSBLOGGEN
  • CECILIA
  • NICO & YAZ
Sweets By Frida
  • HEM
  • NYHETER
  • BLOGGAR
  • NÖJE/LIVSSTIL
  • REDAKTIONSBLOGGEN
    • TIPSA REDAKTIONEN
  • RESOR
    • RESEREPORTAGE & RESTIPS
  • MAT/DRYCK
    • RECEPT
    • FREDRIK JONSSON MAT & DRYCK
    • KOCKEN TIPSAR
      • MATTIAS LARSSON
      • JESSICA FREJ
      • PERNILLA WAHLGREN
    • MATPATRULLEN
    • MAJS KELLER – MATINSPIRATÖR
    • DRINKTIPSET
    • PETER BEDOIRE
  • KONTAKTA OSS

Toscapaj med blåbär

7 november, 2019

Alltså den här pajen. Ok. Den är så underbart god så jag finner inte ord
Du bara måste prova att baka den
Du kommer inte bli besviken

Recept

Pajdeg


120 g smör, rumstempererat
180 g vetemjöl (eller byt ut mot Finax glutenfria mix samma mängd för glutenfritt)
60 g florsocker 
20 g äggula 

Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. 
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.
Låt vila i kylen.

Fyllning – Frangepane

120 g strösocker
120 g rumsvarmt smör
2 ägg
120 g mandelmjöl
15 g vetemjöl (byt ut mot samma mängd glutenfritt mjöl)
1/2 tsk vaniljsocker

Vispa smör och socker med elvisp
Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en slät kräm

Toscamassa

50 g smör
50 g strösocker
50 g grädde
50 g honung
50 g mandelspån

Väg upp alla ingredienser FÖRUTOM mandelspån i en kastrull
Koka upp allt till 118 °C eller tills du har en ljusbrun färg
Blanda ned mandeln

Montering

Värm ugnen till 180°C
Fodra en pajform 24 cm med din kylna pajdeg
Nagga botten med en gaffel
Fyll hela pajen med frangepane
Blanda frysta blåbär i lite maizena och strö över fyllningen
Baka av pajen i cirka 15-20 minuter tills den fått en gyllenbrun färg
Ta ut pajen och låt den svalna något
Värm ugnen till 225°C
Häll på toscamassan och grädda av pajen cirka 3-5 min tills toscan får en fin gyllene färg

Choklad och hasselnötsmaränger

6 november, 2019

Om du har sparad äggvita är det här det perfekta bakverket att använda dessa till
Så himla goda till lunchkaffet eller kalaset

Recept

100 g äggvita 
220 g strösocker 
30 g hasselnötsmjöl 
100 g mörk choklad

Hacka chokladen och lägg i en bunke, smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
Lägg äggvitorna tillsammans med strösockret i en metallbunke.
Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten.
Vispa då och då tills smeten når en temperatur av 55-60 grader.
Ta av bunken från det sjudande vattnet och vispa marängen ordentligt tills marängen är kall. 
Häll i hasselnötsmjöl och blanda runt försiktigt.
Ringla på lite choklad och rör om ca 2 gånger så att marängen blir marmorerad.
Klicka ut marängen med sked på en plåt med bakpapper.
Grädda marängerna i ca 5 minuter och sänk temperaturen till 100 grader. Fortsätt grädda i ca 40-45 minuter, marängen skall fortfarande vara lite seg i mitten, förvara torrt.

Drömtårta

6 november, 2019

Rulltårta med smörkräm med smak av kola
Enkelt, snabbt och mycket gott


Recept

3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på.
Låt den kallna

Smörkräm

250 g smör osaltat, rumstempererat
70 g äggvita [2-3 st]
120 g strösocker [1,5 dl]
1 förp dulce de leche (tillsätt efter smak)

Lägg äggvitor, strösocker och salt i en skål. Sätt skålen över ett varmt vattenbad på spisen och vispa lite lätt tills alla sockerkristaller har lösts upp (cirka 55 grader). 
Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. 
Tillsätt smöret i omgångar och vispa tills det blir en slät och fin kräm. Tillsätt dulce de leche efter smak.

Stryk ut ett tunt lager med smörkräm över chokladbottnen och rulla försiktigt ihop rulltårtan mot dig. Avsluta med att spänna ihop den medan den ligger kvar i bakplåtspappret


Chokladtryfflar

6 november, 2019

Härligt krämiga tryfflar som smälter i munnen
Smaksätt med likör, pepparkakskryddor eller bara naturella

Recept 20 tryfflar

200 g choklad 55 – 60 % mörk
200 g vispgrädde
40 g glykos
20 g rumsvarmt smör

Hacka chokladen eller använd pellets
Koka upp grädde och glykos tillsammans och häll sedan den varma vätskan över chokladen
Rör runt några varv med en slickepott och ha sedan i smöret
Mixa smeten med en stavmixer tills du har en glansig och slät ganache
Ställ åt sidan för att svalna helt
Bäst är att göra dagen innan så den får sätta sig
Väg upp varje tryffel till 20 g och rulla sedan till bollar som du rullar i kakao

Prinsesstårta

6 november, 2019

Det här är min favorit tårta när det kommer till kalas
Den är så magisk god när du gör allt själv, botten, sylt och vaniljkräm
Så här kommer allt du behöver för att baka din egen Prinsesstårta

Tårtbotten glutenfri

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix (Semper mix eller finax)
1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke i cirka 5-10 min
Blanda potatismjöl, mjölmix och bakpulver och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med potatismjöl
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den
Låt svalna och skär sedan kakan i fyra bottnar

Vaniljkräm

250 g röd mjölk
1/2 vaniljstång
60 g äggula ( 3 st )
60 g strösocker
3 msk maizena mjöl
15 g rumsvarmt smör

Väg upp mjölk i en kastrull och dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna och lägg frön och vaniljstång i kastrullen och koka upp tillsammans med mjölken och ställ åt sidan. Låt stången ligga kvar i mjölken cirka 10 min för att få ur mycket smak.
Tag upp stången från mjölken och skölj av den och lägg för att torka
Väg upp äggula, socker och maizena i en skål och vispa upp luftigt
Koka upp mjölken igen och slå den varma vätskan över äggblandningen, vispa ihop och häll tillbaka i kastrullen och sjud på svag värmde under ständig vispning tills krämen tjocknar. Rör i smöret och häll krämen i en ren bunke, plasta direkt på krämen och ställ för att svalna

Hallonsylt

500 g frysta hallon
200 g strösocker
vaniljstången från krämen

Koka ihop tills sylten tjocknar och ställ för att svalna

Montera tårtan

Du behöver cirka 5 dl vispgrädde
500 g marsipan

Skär upp botten i fyra lika tjocka delar
Första botten brer du på hallonsylt och lite vispad grädde
Placera andra botten på den första och bre på vaniljkrämen
Placera tredje botten och bre på hallonsylt och lite vispad grädde
Placera fjärde botten och spackla hela tårtan med lite vispad grädde så
den täcks
Ställ in i kylskåpet och låt sjunka ihop till dagen efter
Vispa cirka 5 dl grädde och täck hela tårtan ordentligt och få den så jämn och rak som möjligt på toppen
Kavla marsipanen med lite glutenfri mjölmix så den inte fastnar i bordet
Täck hela tårtan och dra i sidorna medans du fixerar marsipanen med andra handen så du får en slät och fin tårta
Avsluta med att pudra med florsocker i en tesil

Filmjölksbröd med russin

13 augusti, 2019

Detta formbröd bakas med bovetemjöl som gör det naturligt glutenfritt utan någon vetestärkelse vilket är ett utmärkt val till dom som har celiaki
Otroligt saftigt och smakrikt och du kan fylla brödet med vad du vill för att göra det än mer gott!
Tillsätt aprikoser och rostade hasselnötter och du har ett otroligt gott fruktbröd.


Recept 1 bröd

4 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 dl havregryn (rent havre)
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 näve russin (kan uteslutas eller ersättas med mer)

Gör såhär

Sätt ugnen på 200°C
Häll alla ingredienser i en skål och rör ihop med en träslev
Häll ned smeten i en bakplåtsklädd brödform eller olja brödformen innan
Strö över krossat bovete och flingsalt
Baka brödet i mitten av ugnen i cirka 40-50 min
Låt brödet svalna i formen innan du skär upp det

Ät med bregott brynt smör och en skiva ost. Så gott


Syltkakor

13 augusti, 2019

I det här receptet har jag rullat degen till en avlång korv och skurit upp cirka 1 cm tjocka kakor som jag lägger på plåt och gör en grop i som jag fyller med jordgubbssylt
Super enkelt och super gott!


Recept

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Fast sylt att fylla i kakorna

Gör såhär

Sätt ugnen på 200°C
Häll i alla ingredienser i en matberedare med krok och blanda ihop till en deg
Plasta degen och ställ i kylskåp i cirka 15 min så blir degen lättare att jobba med
Ta ut degen från kylen och ta bort plasten och dela degen i två
Forma varje deg till en avlång korv som är lika tjock hela vägen och skär 1 cm tjocka kakor som du placerar ut på en plåt med bakplåtspapper
Gör en grop i varje kaka och klicka i valfri sylt
Baka av kakorna i mitten av ugnen i cirka 8-10 min
Låt kakorna svalna helt

 

Raw kärleksmums

12 juli, 2019

Asså den här kakan är så god!
Innehåller bara nyttiga ingredienser och funkar lika bra som mellanmål som till fika



Recept

2 dl valnötter
1,5 dl havregryn
8 färska daddlar
1 msk kokosolja
2 msk jordnötssmör
3 msk kakao
2 msk kaffe


Glasyr

3 msk smält kokosolja
3 msk kakao
1 msk kaffe
riven kokos

Gör såhär

Mixa valnötter och havregryn till mjöl i en matberedare med kniv
Kärna ur daddlarna
Häll i alla ingredienserna till kakan och mixa tills du får en jämn smet
Tryck ut smeten i en matlåda täck med bakplåtspapper

Glasyr: Smält kokosoljan och rör ihop med kakao och kaffe
Häll på kakan och fördela den jämnt
Ställ in i kylskåp cirka 5 min och ta sedan ut och strö på kokos
Ställ in i frysen i cirka 2 timmar
Ta ut och skär upp i önskade bitar

Bananbröd

12 juli, 2019

Det här brödet är perfekt för dig som vill undvika “vanligt” bröd och köra på ett nyttigare alternativ
Super saftigt, naturligt glutenfritt och mycket mättande
Ät med smör och strö över flingsalt… Mums!

Recept

3 stora gul-bruna bananer
4 dl havregryn mixat till mjöl
1/2 dl kokosolja
1 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 dl russin
1 tsk psyliumhusk
1 nypa flingsalt

Gör såhär

Sätt ugnen på 175°C
Olja eller smöra en avlång brödform och ställ åt sidan
Blanda chiafrön med vatten i en liten skål och låt svälla cirka 5 min
Mixa havregryn till ett mjöl och blanda sedan i resterande ingredienser och mixa tills du har en jämn smet
Häll i allt i brödformen och toppa med havregryn och valfria nötter
Grädda brödet i mitten av ugnen 45 min
Låt brödet svalna helt innan du tar ut den ur formen

Jordgubbsdröm

20 juni, 2019

En riktig favorit tårta med himmelsk vaniljkräm, luftiga bottnar, fräsch jordgubbssylt toppad med färska jordgubbar och vispad grädde!
Sommar när den är som bäst

Tårtbotten

200 g ägg
170 g strösocker

60 g vetemjöl
80 g potatismjöl
5 g bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt luftigt, cirka 10 min
Väg upp de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner om i äggsmeten
Vänd försiktigt med en slickepott rådet blandas ordentligt
Häll i smeten i en smord form 22 eller 24 cm, skrapa upp smeten från mitten upp till kanterna
Gräddas i 200°C cirka 30 min, öppna inte ugnsluckan under gräddningen
När du tagit ut anslaget låt det svalna i 5 min och vänd sedan formen upp och ned på en plåt och låt svalna i formen

Vaniljkräm

250 g röd mjölk
1/2 vaniljstång

60 g äggula
60 g strösocker
3 msk maizena
15 g smör

Koka upp mjölk med vaniljstång, ta bort från värmen och låt stå och dra i 10 min
Vispa upp äggula, socker och maizena luftigt i en bunke
slå över den varma vätskan i äggsmeten, blanda ihop och häll sedan tillbaka i kastrullen
Sjud under ständig vispning tills krämen tjocknar
ta från värmen och fortsätt vispa så den blir slät
Rör ner smören och häll i en djup tallrik och plasta på krämen och låt den svalna helt

Jordgubbssylt

500 g frysta jordgubbar
350-400 g strösocker
1 pressad lime
1/2 vaniljstång

Häll ner alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sen sjuda cirka 30 min, skumma av vid behov 
Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna helt

Montera tårtan

Skär botten i tre delar
Vispa cirka 5 dl vispgrädde och färga med valfri färg
Blanda ner cirka två stora skedar vispad grädde i vaniljkrämen och vänd ihop
På den första botten stryker du på ett tjockt lager sylt
Andra botten stryker du vaniljkrämen
På den översta stryker du ett tunt lager vispad grädde och stryker runt hela tårtan. Ställ in tårtan i kylen i cirka 1 timme så den får sätta sig
Spritsa grädde runt kanterna och uppe på kanterna och toppa med skivade jordgubbar


Morotskaka

29 maj, 2019

En väldigt mättande och smakrikt kaka som passar som både fika och mellanmål


Recept

220 g mandelmjöl
2,5 dl riven morot
3 ägg
85 g rapsolja
75 g agavesirap
1 msk citronsaft
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma

Frosting

175 g philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
1-2 msk kanel

Gör såhär

Vispa samman riven morot med ägg, olja, sirap och citronsaft
Blanda mandelmjölet med resten av de torra ingredienserna och tillsätt dem till morotssmeten
Rör ihop till en jämn smet
Olja in en form 22-24 cm och klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i cirka 30-40 min
Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den

När kakan är tillräckligt sval så vispar du ihop frostingen tills den är fluffig och brer på kakan

Budapestrulle

23 maj, 2019

Bland det bästa jag vet så är det Budapestbakelse
Jag vill fylla den med vispad grädde, hallon och jordgubbar
Så himla gott, festligt och passar de flesta då den är glutenfri och grädden kan bytas ut mot laktosfri

Recept

 

90 g socker (1 dl)
70 g hasselnötsmjöl (1,5 dl)
35 g maizena (0,5 dl)

125 g äggvita (4 st)
90 g socker (1 dl)
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
Färska hallon och jordgubbar

Gör såhär

 

 

Sätt ugnen på 170 grader
Lägg bakplåtspapper på en plåt

Blanda 90 g strösocker, hasselnöttsmjöl och maizena i en bunke.
Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret (90 g) och vispa till en fast maräng. Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat.
Spritsa ut med sprits och tyll mellan 17-18 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut.
Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min.
Ta ut botten ur ugnen och låt svalna, lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd den så att du har undersidan uppåt.
Stryk på ett tunt lager grädde, sprid ut skurna jordgubbar och hallon, rulla ihop
Smält choklad i micron och ringla på toppen, pudra med lite florsocker!

 

Granola

15 maj, 2019

Jag tycker om att börja min morgon med en skål naturell yoghurt toppad med en knaprig och energirikt granola
Det finns många olika märken att välja på i affären men varför inte göra din egen där du kan välja vad som ska vara i? Det är super lätt och går fort att göra, sen känns det lite extra lyxigt när man vet att man gjort den själv 🙂

Recept

8 dl Havregryn
2 dl bovetekross
3 dl nötter ( jag hade mandlar)
2 dl riven kokos

2 dl vatten
1 dl ljus eller mörk sirap
1 dl rapsolja
1 msk kanel
1 msk kardemumma

Gör såhär

Värm ugnen till 150°C
Klä en plåt med bakplåtspapper
Häll ut havre, bovetekross, nötter och kokos på plåten och blanda ihop med händerna
Ta fram en kastrull och häll i vatten, sirap, rapsolja, kanel och kardemumma och värm på medelvärme så det smälter ihop, det ska inte koka 
Häll över den varma blandningen på plåten och arbeta ihop så det blir ordentligt blandat med de torra ingredienserna


Rosa granolan i mitten av ugnen i 30 min, ta ut plåten och rör runt och grädda igen i cirka 30 min
Om granolan inte känns torr kan du stänga av ugnen och låta den torka på eftervärmen med stängd lucka

Förvara din granola i glasburk med tätt lock
Hållbarhet cirka 2 veckor

Bröd i långpanna

29 april, 2019

Enkelt bröd som knådas ihop i maskin och bakas av i långpanna
Du slipper rulla frallor och får ett härligt fluffigt och mjukt bröd som smakar ljuvligt


Recept

2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl

1 msk ljus sirap

Gör såhär

Blanda mjölk och vatten i en kastrull, ljumma upp till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen, rör om så att jästen löser upp sig.
Tillsätt salt, honung, sirap och vetemjöl. Knåda till en smidig deg som är lite kladdig. Täck bunken och låt jäsa 45 minuter.
Smörj en långpanna med olja.
Tippa ur degen i en långpannan ca 30×40 cm och platta ut den med fingrarna så att den täcker hela botten. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär degen i rutor, använd lite olja på degskrapan så fastnar inte degen.
Strö över lite vetemjöl
Baka mitt i ugnen i cirka 20 min.
Låt svalna på galler

Glass utan maskin

28 april, 2019

Vem älskar inte snabba och enkla desserter?
När man inte har tid att stå och pilla med nått i flera timmar så är den här glassen helt enkelt perfekt!
Tar MAX 15 min att tillreda och innehåller bara två ingredienser, den ska stå i frysen i minst 3 timmar så lite framförhållning måste man ha ändå!

Recept

2,5 dl vispgrädde
1/2 burk kondenserad mjölk

Gör såhär

Vispa grädden fast och luftig med elvisp
Häll i den kondenserade mjölken och vänd med en slickepott tills det blandats ihop
Häll din glassmet i en frystålig burk ( jag använde en tom glassförpackning för 0,75 l ) och plasta ovansidan
Ställ in i frysen i minst 3 timmar

Receptet räcker till cirka 4 pers, men vill man göra mer vispar du 5 dl vispgrädde och har i hela burken med kondenserad mjölk

Du kan även smaksätta din glass genom att hacka ned daim, frysta bär eller något annat som du gillar i glassmeten innan du häller den i formen


Hej och välkommen till min blogg som handlar enbart om bakning.

Mitt namn är Frida och jag har en bakgrund som hemmabakare som följde min dröm att starta eget bageri för några år sen.
I dag har jag inte kvar bageriet men min passion för bakning finns alltid kvar.
I den här bloggen bjuder jag på alla mina bästa recept som jag samlat på mig under åren och favoriter från bageriet.

  • Toscapaj med blåbär
  • Choklad och hasselnötsmaränger
  • Drömtårta
  • Chokladtryfflar
  • Prinsesstårta
  • november 2019 (5)
  • augusti 2019 (2)
  • juli 2019 (2)
  • juni 2019 (1)
  • maj 2019 (3)
  • april 2019 (11)
  • mars 2019 (13)

Senaste inläggen

  • Toscapaj med blåbär
  • Choklad och hasselnötsmaränger
  • Drömtårta

Mygate Magazine

Presskontakt
Nathalie Bergström: 073-316 00 37
Mygate Magazine
Torstenssonsgatan 4
114 56 Stockholm

Kategorier

Bakning Övrigt

Sociala medier

Copyright (c) 2023. Mygate Magazine.
Producerad av Bergström Public Relations