
Jordgubbsdröm
En riktig favorit tårta med himmelsk vaniljkräm, luftiga bottnar, fräsch jordgubbssylt toppad med färska jordgubbar och vispad grädde!
Sommar när den är som bäst

Tårtbotten
200 g ägg
170 g strösocker
60 g vetemjöl
80 g potatismjöl
5 g bakpulver
Vispa ägg och socker riktigt luftigt, cirka 10 min
Väg upp de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner om i äggsmeten
Vänd försiktigt med en slickepott rådet blandas ordentligt
Häll i smeten i en smord form 22 eller 24 cm, skrapa upp smeten från mitten upp till kanterna
Gräddas i 200°C cirka 30 min, öppna inte ugnsluckan under gräddningen
När du tagit ut anslaget låt det svalna i 5 min och vänd sedan formen upp och ned på en plåt och låt svalna i formen
Vaniljkräm
250 g röd mjölk
1/2 vaniljstång
60 g äggula
60 g strösocker
3 msk maizena
15 g smör
Koka upp mjölk med vaniljstång, ta bort från värmen och låt stå och dra i 10 min
Vispa upp äggula, socker och maizena luftigt i en bunke
slå över den varma vätskan i äggsmeten, blanda ihop och häll sedan tillbaka i kastrullen
Sjud under ständig vispning tills krämen tjocknar
ta från värmen och fortsätt vispa så den blir slät
Rör ner smören och häll i en djup tallrik och plasta på krämen och låt den svalna helt
Jordgubbssylt
500 g frysta jordgubbar
350-400 g strösocker
1 pressad lime
1/2 vaniljstång
Häll ner alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sen sjuda cirka 30 min, skumma av vid behov
Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna helt
Montera tårtan
Skär botten i tre delar
Vispa cirka 5 dl vispgrädde och färga med valfri färg
Blanda ner cirka två stora skedar vispad grädde i vaniljkrämen och vänd ihop
På den första botten stryker du på ett tjockt lager sylt
Andra botten stryker du vaniljkrämen
På den översta stryker du ett tunt lager vispad grädde och stryker runt hela tårtan. Ställ in tårtan i kylen i cirka 1 timme så den får sätta sig
Spritsa grädde runt kanterna och uppe på kanterna och toppa med skivade jordgubbar
