Matcha mat & dryck
Mustig köttgryta med choklad
Långkok tillsammans med ett smakrikt rödvin bidrar verkligen till höjdpunkterna den här tiden på året nu när våren tagit en liten paus. Här kommer en mat- och vinkombination som passar utmärkt nu när vi slutspurtar vintern och där vinets karaktärer passar som hand i handske med de i grytan.
6 portioner
1, 2 kg högrev
smör
salt
nymald peppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
½ dl vetemjöl
7 dl rött vin, t ex Nederburg The Winemasters Cabernet sauvignon
3 dl vatten
3 msk oxfond
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
ca 150 g rökt sidfläsk i bit
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri, 200 g
25 g mörk choklad, 80–86% kakao
4 msk svart vinbärsgelé
hackad persilja
Till servering
potatismos
1. Skär köttet i bitar, 3×3 centimeter. Bryn det i smör i en stekpanna, i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
2. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Mjukstek löken i cirka 3 msk smör i en gryta utan att den tar färg, cirka 10 minuter. Låt vitlöken fräsa med mot slutet.
3. Blanda ner köttet i grytan och rör i mjölet. Tillsätt vin, vatten, fond och kryddor. Koka sakta under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 1 ½ timme. Rör om då och då under koktiden.
4. Under tiden köttet kokar: Strimla och knaperstek fläsket. Skala rotfrukterna och skär i bitar.
5. Blanda i fläsk och rotfrukter i grytan när 30–40 minuter av koktiden återstår.
6. Finriv chokladen. Blanda i choklad och gelé när kött och rotfrukter är färdigkokta. Smaka av med salt och peppar.
7. Strö hackad persilja över grytan och servera med potatismos.
Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon 2020, Ursprung: Sydafrika Artikelnr: 57479, finns i Systembolagets beställningssortiment Pris: 274 kr (3000 ml).