Kantarellrisotto med västerbottensost
Njut av en underbart god kantarellrisotto på västerbottensost. Det här väldoftande receptet på kantarellrisotto är ett fantastiskt gott sätt att tillaga kantareller på då västerbottensosten lyfter fram smakerna i kantarellerna.
Kantarellrisotto är en elegant och smakrik rätt som verkligen imponerar vid bordet. Tillsammans med fler härliga ingredienser skapas en perfekt balans i sälta och smakrikedom. Denna kantarellrisotto passar lika bra som en lyxigare vardagsmiddag som till måltid vid festligare tillfällen. Varje tugga blir en njutning.
Tillagningstid: ca 55 min
Ingredienser
- 80 g Västerbottensost® Riven
- 2 schalottenlökar, hackade
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 4 dl risottoris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1/2 dl kantarellfond
- 7 dl vatten
- 1/2 dl Olivolja
- 2 msk Smör
- 500 g färska kantareller
- Salt och svartpeppar
- Persilja för garnering
Gör såhär
- Fräs lök, vitlök och ris i olivolja på medelhög värme utan att det får färg.
- Sänk värmen, tillsätt vinet och låt risotton sakta sjuda.
- Koka upp vattnet och späd med kantarellfonden.
- Tillsätt lite i taget under omrörning i risotton när det börjar se torrt ut.
- Medan risotton småputtrar: Torrstek svamp gyllene i panna och tillsätt sedan 2 msk smör och stek tills den fått fin färg, smaka av med salt och peppar.
- Risotton är klar när den fortfarande är fuktig och riset har en liten kärna av tuggmotstånd kvar, efter 16–20 min.
- Rör ned riven Västerbottensost® och cirka hälften av svampen i risotton och smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera resten av svampen ovanpå risotton, garnera gärna med lite persilja.
En krämig kantarellrisotto med västerbottensost ger en riktigt lyxig matupplevelse. Med krämighet, välbalanserad smak och doft av svamp blir varje tugga en stund av njutning. Toppa gärna med färska örter eller extra riven ost för att förstärka smakerna. Rätten passar både som förrätt och varmrätt. Denna krämiga svamprisotto är verkligen ett perfekt sätt att njuta av höstens smaker på.


