Frida Ronge
Mirinmarinerad lax av Frida Ronge
Ett recept skapat av Frida Ronge. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013.
Ingredienser
500 g Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
50 g laxrom
3 dl sojasås, japansk
3 dl mirin (japanskt risvin, går att ersätta med lika delar vatten och socker som smaksätts med vin eller sake)
1 msk sesamolja
300 g rättika
1 st gurka
1 knippe salladslök
1 ask örter, färska
50 g sesamfrö
Sojasås
1 dl sojasås, japansk
0,5 dl citronsaft
0,5 chili, röd
1 klyfta vitlök
2 cm ingefära, färsk
Såhär lagar du receptet:
Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering.
Stycka laxen i 4 delar (125 g per bit). Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull och doppa laxbitarna i vattnet i 6 sekunder. Ta upp laxbitarna med en hålslev och lägg i soja- och mirinmarinaden. Låt detta stå i kylskåpet i 24 timmar och se till att laxbitarna ligger täckta i marinaden.
Hyvla rättikan i tunna band med hjälp av en skalare och strimla därefter banden till tunna stavar. Spola rättikan i 3-5 min under kallt vatten och placera sedan den vattentäckta rättikan i kylskåpet i någon timme så att den blir ordentligt krispig.
Skala och skär gurkan i 4 delar utan kärnhuset och skär den i brunoise (ca 0,5 cm stora bitar). Finstrimla salladslöken.
Marinera laxromen i en del av din såjasås/ponzu i ca 1 timme.
Efter ett dygn tar man upp laxen ur marinaden och skär den i 0,5 cm tjocka skivor mot laxens lameller (mönstret i köttet). Häll av vattnet från rättikan och placera på ett fat med gurkan, laxkivorna, den marinerade romen, rostade sesamfrön, salladslöken och örterna som garnityr.
Den sojasås/ponzu som är kvar är fantastisk god att doppa laxen i precis innan man äter. Och servera gärna även ris till den som är hungrig.
Så här gör du ponzun:
Blanda soja och citron. Skala och grovhacka vitlök och ingefära, lägg det i sojasåsen. Strimla chilin och låt allt marineras i ca 1 timme. Sojan kan förberedas flera dagar innan och är fantastiskt god att använda till andra rätter och tillfällen.
Ett recept skapat av Frida Ronge. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013.
Fotograf: David Back