Krämig kantarellpasta med ugnsrostad vitlök av Karl Fredrik – med vinmatchning
Karl Fredriks recept på krämig kantarellpasta med ugnsrostad vitlök, grädde och en frisk touch av citron är en riktig höstfavorit! En lyxig rätt som inte bara är enkel att laga utan som dessutom bjuder på underbara smaker, värme och den underbara doften av smörstekta kantareller.
En smakrik och krämig kantarellpasta är perfekt att bjuda på när du vill imponera på någon eller bara unna dig något riktigt gott. Den är rustik men ändå elegant, och varje tugga bjuder på en harmonisk balans mellan sälta, syra och krämighet.
För den fulländade upplevelsen rekommenderar vi att du serverar kantarellpastan tillsammans med ett glas Karl Fredrik Rioja Crianza 2018. Tillsammans blir det en smakupplevelse i perfekt balans.
Antal portioner:
4 personer
Du behöver:
500 g kantareller
3 dl grädde
Smör till stekning
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
4 st vitlöksklyftor
500 g färsk pasta, gärna hemgjord
Valfri lagrad ost (parmesan, västerbotten- eller prästost)
Ruccolasallad
1/2 citron
Så här gör du:
Smörstek de rensade kantarellerna och smaka av med salt och peppar.
Skala vitlöksklyftorna. Lägg dessa i en liten ugnssäker form med olja i botten. Ugnsrosta i
övre delen av ugnen i 225 grader i ca 10 min. Vitlöken skall få en lätt gyllenbrun ton. Låt
vitlökarna svalna något.
Skär upp vitlökarna och lägg dessa i grädden. Tillsätt citronsaft efter
tycke och smak. Värm upp gräddblandningen.
Koka upp vatten och lägg i den färska pastan. Viktigt att pastan inte överkokas. Häll av
pastavattnet men behåll någon deciliter av kokvattnet, som du blandar ner i
gräddblandningen.
Nu är det dags att montera kantarellpastan.
Häll i de smörstekta kantarellerna i pastan och rör försiktigt runt så att smakerna blandas. Till sist, häll över den varma gräddblandningen över pastan. Rör runt ytterligare några varv.
Servera gärna pastarätten i en vacker djup tallrik. Toppa med färsk ruccolasallad och riven vällagrad ost.
Vinmatchning – Karl Fredriks Rioja Crianza 2018
Avnjut kantarellpastan tillsammans med Karl Fredrik Rioja Crianza 2018. Vinets runda och fruktiga toner lyfter den lena gräddsåsen och den rostade vitlöken på ett fantastiskt sätt. Dess mjuka inslag av mörka bär och vanilj gifter sig dessutom perfekt med en smakrik och krämig kantarellpasta.
Läs mer om vinet HÄRFoto: Filip Gustafsson
Fler recept vi tror du gillar
Prova även Karl Fredriks recept på Marinerad lövbiff med ugnsrostad potatis, champinjonsås och örtsmör. Receptet hittar du HÄR.