Fröknäcke av Linda Andersson
Knaprigt knäckebröd som innehåller massor med nyttiga,
fiberrika frön. Fröknäcke är lika gott till frukost som tilltugg till en
fördrink. Eller ät det som snacks när du är sugen på något gott.
Ingredienser:
ca 20 bitar
½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
1 ¾ dl bovetemjöl, majsmjöl
eller vetemjöl
2 ¾ dl vatten, kokhett
2 msk rapsolja
Garnering
1 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda sol roskärnor, sesamfrön, linfrön, pumpakär nor, fiberhusk, salt och mjöl i en bunke.
Koka upp vattnet och häll ner oljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och lägg papperet med degen på en ugnsplåt. Jämna till kanterna på degen och strö över flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 minuter. Öppna luckan snabbt efter halva gräddningen och släpp ut fukt. Låt brödet stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt fröknäcket svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat. Förvara i en burk med tättslutande lock.
Linda Andersson är just nu aktuell med sin bok Lindas nya matbröd. Kokboken innehåller en mängd härliga matbröd, med det gemensamma att de är väldigt enkla att baka. Vissa går blixtsnabbt att göra medan andra kalljäser i kylen över natten. Här varvas klassiska brödrecept med nyskapande och nyttiga brödrecept som fröfrallor, linsbröd, havregrynslimpa utan vetemjöl och saftiga morotsfrallor.
Om Lindas bakskola: Lindas bakskola är en av Sveriges populäraste bakbloggar där pedagogiska steg-för-steg-bilder gör det enkelt även för nybörjaren att baka. I den här boken har Linda samlat sina senaste (och godaste) matbrödsrecept för alla tillfällen.