Kocken tipsar - Catarina König
TERIYAKI- OCH SESAMGLASERAD LAX
Här kommer ett recept på en enkel och helt fantastisk rätt av Catarina König som vann Sveriges Mästerkock 2016. Ugnsbakad Salmalax glaserad med teriyakisås och rostade sesamfrön som du serverar med en fräsch nudelsallad med smak av lime, chili, ingefära och sesam. Till det, en het chilimajonnäs. Smaklig måltid!
INGREDIENSER
2 Salmalaxar à ca 400 g
1 msk teriyaki och sesamolja
2 msk sesamfrön, rostade
100 g glasnudlar
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt, finhackad
2-3 salladslökar, finstrimlade
1 vitlöksklyfta, pressad (1 stor eller 2 mindre)
1/2-1 msk, färsk ingefära, riven
1 lime, pressad
1/2 msk sesamolja
1 kruka koriander
Salt efter smak
Chilimajonnäs:
2 äggulor
1-2 tsk japansk soja
1 nypa salt
2 dl rapsolja
2-3 msk sriracha sauce (smaka av till den styrka du önskar)
1/2-1 lime, pressad
GÖR SÅ HÄR
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och klipp nudlarna ett par gånger så de inte blir så långa (lättare att blanda salladen sedan om man klipper).
Finhacka chili och salladslök. Fräs i olivolja på medelhög värme i ca 2 min och pressa sedan ner vitlöken. Rör samman.
Blanda ner de klippta glasnudlarna i lök- och chili-fräset och tillsätt hackad koriander, pressad lime, riven färsk ingefära och sesamolja. Smaka av med salt.
Rosta sesamfröna i en torr panna på medelhög värme tills de blir gyllene (inte brända).
Lägg laxen på en plåt och pensla med teriyaki och sesamsåsen. Toppa med rostade sesamfrön. Sätt in laxen i ugnen på 125-140 grader tills laxen når en temperatur på 49 grader i kärnan.
Värm upp nudelsalladen på plattan precis innan servering och servera till den varma, ugnsbakade Salmalaxen.
Chilimajonnäs:
Separera äggulorna från vitan och lägg gulorna i en skål. Vispa samman kraftigt med soja och salt. Droppa i oljan successivt tills den blir tjock (OBS! droppa i). När konsistensen känns tjock, lite tjockare än vanligt, blanda samman med sriracha sauce och pressad lime. Smaka eventuellt av med mer salt och soja.