Kocken tipsar - Lisa Lemke
PIZZA MED RÖKT FLÄSK, KÅL & RABARBERKARAMELL
”Brave New World” är en klassiker på Prostens Pizza. Det är en pizza som kombinerar sött och salt genom ingredienser som rökt fläsk och rabarberkaramell. Här delar Lisa Lemke med sig av receptet, så att du kan göra din egen pizza hemma!
INGREDIENSER
(4 portioner)
4 pizzabottnar
Rabarberkaramell
2 dl strösocker
1/2–1 tsk chilifrukt
1 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
100 g rabarber, finstrimlade
Övrig topping
150 g kål, gärna grönkål eller svartkål
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Smör och olja, till stekning
400 g rökt fläsk
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Värm ugnen till maxtemperatur, undervärme. Lägg in alla plåtar du har i ugnen. De hjälper till att hålla uppe värmen, om du inte har en baksten som du kan lägga in längst ner i ugnen.
Koka samman socker, hackad chili, vatten, vinäger och finstrimlade rabarber. Koka tills rabarberna är mjuka och vätskan blivit lite karamelliserad. Mixa karamellen slät.
Repa och skölj kålen, häll av i durkslag och låt torka på papper. Riv osten. Strimla den gula löken och stek den mjuk på medelvärme. Smaka av med salt och peppar. Skiva fläsket i 1 mm tjocka skivor.
Kavla ut pizzabottnarna. Bred ut crème fraiche på bottnarna. Fördela sedan ut små bitar av mozzarella. Lägg på stekt lök, kål och skivat fläsk som du först doppar i rabarberkaramellen. Toppa med ost och lägg över pizzan på en het plåt.
Grädda i ugnen i 5–7 minuter, eller tills pizzan fått fin färg på undersidan och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för brända kanter – det ger karaktär och smak. Krydda med nymalen svartpeppar och servera genast.