Kocken tipsar - Erik Videgård
SHORTRIBS VIDEGÅRD
Fredagsfusion istället för fredagstacos? Shortribs Videgård är ett exempel på en lyckad mix mellan det sydkinesiska och det peruanska köket. Receptet är hämtat från Erik Videgårds restaurangmeny.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Shortribs Videgård
180 g dashi
180 g sake
240 g ljus soja
48 g mörk soja
180 g mirin
100 g strösocker
5 vitlöksklyftor, hackade
2 stjärnanis
0,5 röd chili, hackad utan kärnor
400 g shortribs
Rapsolja, till stekning
240 g rättika, grovhackad
180 g morötter, grovhackade
180 g gullök, grovhackad
Shichimi togarashi (japansk krydda)
GÖR SÅ HÄR
Blanda dashi, sake, soja, mirin, strösocker, hackad vitlök, stjärnanis och hackad chili.
Rör om tills sockret löst sig.
Bryn shortribsen i panna med lite rapsolja.
Lägg shortribsen i en ugnsform och tillsätt grovhackad rättika, morötter, grovhackad
lök och lagen.
Täck köttet med smörpapper och lägg på ett lock. Baka det sedan i ugnen i 125 grader, ca 3 timmar. Köttet skall vara mört men inte falla isär. Om du vill baka köttet under natten, sätt temperaturen på 90 grader och ställ in ett bleck med vatten i ugnen.
Lyft upp köttet och låt det vila.
Sila kokvätska, kyl och ta bort fettet. Reducera tills vätskan blivit simmig.
Servera shortribsen tillsammans med den reducerade kokvätskan och grillad vårlök.
Toppa med lite shichimi togarashi.