Kocken tipsar - Jens Dolk
PIZZA MED GRILLAD FLANKSTEK & PARMESAN
Den vita pizzan, kallad pizza bianco, har varit något av en doldis i pizzavärlden. Men på senare år har pizzan dykt upp på otaliga restaurangmenyer. Här bjuder Jens Dolk på sitt bästa recept med flankstek, picklad rödlök och parmesan.
INGREDIENSER
(4 portioner)
4 pizzabottnar
Semitorkade tomater
1 ask cocktailtomater
Olivolja
Salt
Picklad lök
1 dl ättika (12 procent)
2 dl socker
3 dl vatten
2 st rödlökar
Övrig topping
8 msk crème fraiche
2 st mozzarella
Grillad flankstek
8 tsk pinjenötter, rostade
Parmesan
Ruccola
Balsamvinäger
Olivolja
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 110 grader. Dela cocktailtomaterna på hälften och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö över salt. Ställ in plåten i ugnen och låt tomaterna baka i ca 3 timmar.
Blanda ättika, vatten och socker och rör tills sockret löst upp sig. Hyvla löken tunt med mandolin och lägg i lagen. Låt stå i kylen 1 timme.
Värm ugnen till maxtemperatur, 250–275 grader. Bred ut crème fraiche på pizzabottnarna och lägg därefter på små bitar av mozzarella. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Dressa ruccolan med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
Toppa pizzan med dressad ruccola, pinjenötter och picklad rödlök. Ringla över olivolja. Lägg därefter på de semitorkade tomaterna. Skär flanksteken i tunna skivor med en trancherkniv och lägg bitarna på pizzan. Hyvla över rikligt med parmesan.