GRILLAD TORSKRYGG MED TRYFFLAD PALSTERNACKSPURÉ, FRUKTSALSA OCH ÖRTSMÖR

INGREDIENSER

Tryfflad palsternackspuré

600 g palsternacka

3 dl vispgrädde

1 dl vatten

1 tsk tryffelolja

1 tsk äppelcidervinäger

Salt, svartpeppar

Fruktsalsa

1 grönt päron

1 persika

75 g fänkål

1/2 citron

1/2 nätmelon (ca 250g)

Örtsmör med mandel

25g mandlar (ca 1 dl)

1 dl färska, hackade örter (ex libbsticka, persilja, gräslök och dill)

100g smör

1/2 citron

Grillad torskrygg

4 styckfrysta torskryggsfiléer

Svartpeppar, vitlökspulver

Övrigt

2 lime

GÖR SÅ HÄR

Skala palsternackan och skär till mindre bitar. Ha ner i en kastrull tillsammans med grädde och vatten. Låt det koka tills grädden reducerats ner och palsternackan blivit mjuk. Rör om då och då så det inte bränner fast. Lyft av kastrullen och kör allt till en slät puré. Smaka av med tryffelolja, äppelcidervinäger och kryddor.

Hacka päron och persika. Finstrimla den vita delen på fänkålen. Blanda allt i en kastrull tillsammans med citronsaft. Hetta upp hastigt i kastrullen under en minut. Låt svalna och blanda med melonen.

Hacka mandel i en mixer tillsammans med örter. Ha ner smöret på slutet, samt skalet från en halv citron. Mixa så allt blandas. Ta ur smöret ur mixern med en slickepott och forma till en korv på plastfolie. Rulla ihop folien och rulla till en jämn rulle. Lägg i frysen cirka 15 minuter. Skiva upp vid servering.

Grilla torskryggen på låg temperatur på ett grillnät. Krydda på båda sidor under grillningen. Grilla halverad lime samtidigt och servera till fisken. Dekorera med en dillkvist.

Vintips:

Cono Sur Organic Chardonnay

Kock: Madeleine Landley

Blogg: ”Landleys kök”