Marias kanelkyckling med vinmatchning av Jill Johnson
4 portioner
1 stor hel kyckling, gärna majskyckling ca 2 kg.
Olivolja
6-8 schalottenlökar, skalade
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
½ röd chili, finhackad
½ dl hackad persilja + extra
3 kanelstänger
5 dl rött vin
1 burk hela tomater, à 400 g
4 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar
2 stora morötter, skalade och skurna i bitar
½ röd paprika, urkärnad och skuren i bitar
½ gul paprika, urkärnad och skuren i bitar
1 msk strösocker
2 tsk salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skölj och torka av kycklingen. Salta och peppra ordentligt. Hetta upp mycket olivolja i en stor (3 liter) stekgryta. Lägg i kycklingen och bryn på alla sidor tills den får färg runtom.
- Tillsätt hela schalottenlökar, vitlök, chili, persilja och kanelstänger. Blanda runt alltsammans och bryn ytterligare någon minut.
- Häll på cirka 2 dl vin och låt det koka ner till hälften. Tillsätt tomater och lagerblad. Smula ner buljongtärningarna, blanda väl och peppra ordentligt. Låt puttra i 5-10 minuter tills buljongen löst sig.
- Tillsätt morötter, paprika, socker, resten av vinet och ännu en generös skvätt olja. Låt sjuda på svag värme under lock tills kycklingen börjar falla isär, cirka 1 timme. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om det ser ut att bli torrt. Smaka av om det behövs mer salt.
- Garnera med extra persilja och servera till exempel med klyftpotatis.
TIPS! Det är också gott att skära kycklingen i grova bitar och lägga tillbaka i grytan och servera som kycklinggryta.
Matcha med Jill Johnssons viner.
Nashville Stories röda vin, finns på Systembolaget och kostar 109 kr.
Fakta: Nashville Stories
Ursprung: USA, Kalifornien
Producent: Spring Wine & Spirits AB
Druvor: Petite Sirah, Tannat,
Teroldego, Zinfandel
Alkoholhalt: 14,5% vol
Art.nr: 72113-01
Pris: 109 kr, flaska 75 cl
Distribution: Systembolaget
Jill Johnson Kanelkyckling Kyckling Mat middagstipset Mygate Magazine mygatemagazinematochdryck Nashville Stories recept Röd vin Spring Wine & Spirits vinmatchning