Matcha mat & dryck
LIMEBAKAD TORSK MED RÄKNUDLAR
INGREDIENSER
4 pers
4 bitar torskrygg à ca 150 g
7 dl vatten
1/2 dl salt
3 msk socker
Rivet skal från två lime
500 g räkor med skal
4 dl vatten
6 limeblad
1 1/2 msk chiliflakes
1 kruka thaibasilika
1/2 dl cashewnötter
Saft från ca 3 lime
5 vitlöksklyftor
3 msk kokosolja
1 liten purjolök
125 g späda eller strimlade morötter
125 g broccolibuketter
125 g sugar snaps
400 ml (en burk) kokosmjölk
200 g äggnudlar
En nypa socker
Salt efter smak
GÖR SÅ HÄR
Blanda vatten, salt, socker. Rör om tills allt lösts upp. Blanda i limeskal. Lägg i torskfilén och låt rimmas i en timme.
Under tiden: Skala räkorna. Spara skalet.
Fräs räkskal i 1 msk kokosolja tillsammans med två klyftor grovhackad vitlök och 1/2 msk chiliflakes. Häll över 4 dl vatten och lägg i två limeblad, låt småputtra tills 1 dl vätska återstår till räkfonden.
Medan räkfonden kokar, gör topping: Blanda 1/2 kruka thaibasilika, kokosolja, cashewnötter, vitlöksklyfta, 1 msk limesaft i en mixer och kör till en slät smet. Smaka av med salt.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär grönsakerna i lite mindre bitar. Skiva hela purjolöken (även det gröna) och två vitlöksklyftor.
I en gryta: Fräs purjolök, vitlök och 1 msk chiliflakes i 1 msk kokosolja till allt mjuknat utan att det tar för mycket färg.
Häll över kokosmjölken, limesaft och 1 dl räkfond, lägg i 4 limeblad och morötterna. Småkoka i fem minuter.
Koka upp vatten med lite salt till nudlarna. (enligt tillverkarens instruktion)
Ta upp fisken från rimlagen och torka väl. Lägg över i en ugnssäker form (smord med kokosolja). Sätt i en termometer i den tjocka delen av filén. Baka i ugnen i 150 graders till innertemperaturen uppnått 52 grader (tar ca 10-15 minuter).
Tillsätt övriga grönsaker i grytan och låt det puttra ytterligare 5 minuter.
Lägg nudlarna i vattnet och koka under omrörning i 5 minuter (enligt anvisning på förpackning). Häll av vattnet.
Blanda i de skalade räkorna och handriven thaibasilika i grytan. Ta bort limebladen. Smaka av med en nypa socker och lite salt.
Blanda nudlarna i räksåsen.
Bred basilikatoppingen över torskfilén.
Lägg upp räknudlarna på fyra tallrikar med en torskbit ovanpå. Dekorera med en limeklyfta och lite thaibasilika.
Vintips: