Lasagne med taleggio och karljohansvamp
Lasagne con taleggio med dryckesmatchning
Lasagne med taleggio och karljohansvamp. En vegetarisk och väldigt vinvänlig maträtt som passar både till vardag och till fest.
Ingredienser:
- 2 pkt färska lasagneplattor (ca 500 g)
- 1 dl riven parmesan
- Taleggiosås
- 60 g smör
- 60 g vetemjöl
- 7,5 dl mjölk
- 200 g taleggioost
- 1 krm muskotnöt
- Salt och peppar
SVAMPSÅS
- 500 g fryst Karljohansvamp
- 20 g smör
- ½ dl vitt vin
- 1 dl grädde
- 2 kvistar bladpersilja, bara blad
- Salt och peppar
Tillagning:
- Sätt ugnen på 220 grader.
TALEGGIOSÅS
- Smält smöret i en kastrull med höga kanter, häll i mjölet.
- Rör om tills att du får en slätare konsistens.
- Häll i mjölken och koka på svag värme tills att såsen har tjocknat lite.
- Skär taleggion i mindre bitar (spara undan några bitar till senare) och blanda i kastrullen. Rör tills osten smält.
- Smaka av med salt, peppar och muskot.
SVAMPSÅS
- Fräs svamparna i smöret på medelvärme. Salta och peppra.
- När vattnet ur svamparna nästan har kokat bort, häll i vinet och låt koka in.
- Tillsätt grädden och låt koka en stund.
- Finhacka persilja.
- Smaka av såsen med persilja, salt och peppar.
LASAGNE
- Häll lite taleggiosås på botten av en ugnsplåt med höga kanter.
- Lägg på ett lager lasagneplattor.
- Häll på lite av svampsåsen, några skedar taleggiosås och riven parmesan.
- Gör flera lager och avsluta med svamp sås, taleggiosås och ostbitarna du sparat undan.
- Grädda i 20 – 25 minuter.
Dryckesmatchning: Beronia Gran Reserva 2009
Vinet har en klar, rödorange färg. Stor, klassisk doft av torkad frukt, hallon och tobak. Inslag av torkade örter och rostat bröd. Medelfylligt och smakrikt vin med smak av rostade fat, lakrits och örter. Passar till olika rätter av kyckling och mildare kötträtter. Även smakrikare fiskrätter. Servera vid 16 grader.
Finns i Systembolagets beställningssortiment.
Artikelnummer Nr 78388