Pontus Karén Mat & Dryck
Laga Pontus Karéns Torskrygg med goda tillbehör
Mjukbakad Torskrygg med slät potatispuré, bryssekål, prosciutto chips & Rosmarinsvinägrett
Du behöver för 4 personer.
4 fina bitar Torskrygg
Färsk rosmarin
1 dl olivolja
1 msk champagnevinäger
10 brysselkål
Salt&peppar
2 paket skivat prosciutto
300 g potatis
150 g smör
1 dl mjölk
Gör så här.
Torsken.
Gör en 10% salt lag och låt torsken ligga i ungefär 30 minuter. Lyft ur och ställ in i ugnen på 85’C tills den får en inne tempratur på 39 grader. Ta ut och låt vila ca 5 minuter innan servering.
Potatispurén.
Skala och koka potatisen tills den blivit mjuk (ca 20-23 minuter) den får absolut inte bli för “blaskig”.
Värm upp mjölk + smör + salt. Pressa potatisen med en potatispress och blanda under omrörning i mjölk och smör blandningen tills du får en “fet” men jämn & slät puré.
Brysselkålen.
Skär av roten på brysselkålen och blanchera (koka hastigt) i rikligt saltat vatten, säg max 2 minuter.
Rosmarinvinägrett.
Blanda salt, peppar, ca 1 kvist rosmarin och vinägern i en bunke och mixa med stavmixer. Blanda under omörning i olivoljan.
Prosciuttochipsen.
Sätt ugnen på 110’C varmluft. Lägg ut den skivade prosciutton på bakplåtspapper och kör i ugnen tills helt “torra”. Snabbast blir dom klara om du kör tex 20 min, vänd på dom och upprepar denna process.
Servering.
Lägg purén i botten av en djup tallrik, lägg sedan försiktigt på torskryggen så den inte “mosar” volymen. Häll lite vinägrett runt om EJ PÅ FISKEN! Placera fint ut ett par chips runt fisken (här skall man tänka i ojämna antal tex 3 chips, 5 chips m.m Ojämna tal blir mer benäget att möta för ögonen. Strö ett par färska rosmarin blad runt om.
Smaklig måltid!
Fred, Kärlek & Passion.
Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine
Följ mig gärna på, mygatemagazin.se.
instagram: @pontus.karen
Facebook: @foodbypontus
Är du intresserad av ett samarbete, få mer information eller komma i kontakt med mig välkommen att kontakta Nathalie Bergström på Bergström Public Relations.