Mat & Dryck
Kalixlöjrom med blomkålsskum, syrad rödlök & surdegschips
En riktigt elegant förrätt som säkert kommer att bli en favorit både hos dig och dina gäster. Receptet är anpassat för 4 personer vid servering som mellanrätt, och för 8 personer som förrätt.
Ingredienser
- 100 g Kalix löjrom
- Grekiskt lantbröd, att göra tunna brödchips av
Blomkålsskum
- 1 blomkålshuvud
- 0,5 l grädde
- 0,5 dl mjölk
- 0,5 dl vatten
- 2 msk grönsaksbuljong
- 1 msk salt
- 1 tsk vitpeppar
Syrad rödlök
- 1 rödlök
- 1 citron
- 0,5 kruka dill, finhackad
Gör så här
- Gör blomkålsskum: Plocka buketterna av blomkålen och hacka ner grovt. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme tills blomkålen blivit mjuk. Mixa soppan med stavmixer tills den blir len och får ett fylligt skum. Lägg upp lite av soppan i botten i en skål och ta upp skummet, gärna med en hålslev, och toppa med det.
- Syra rödlök: Skiva rödlöken i så tunna halvmånar som möjligt och lägg i en skål. Pressa citronen samt lägg den finhackade dillen på löken. Blanda. Låt stå, gärna minst 5-10 minuter, innan den ska ätas.
- Skiva brödet tunt. Rosta i en panna på medelvärme eller i ugnen på 125 grader (ingen fläkt på i ugnen) tills de blivit hårda som vanliga krutonger.
- Montera rätten som på bilden med löjrom vid sidan om.
Tips från köket!
Ett snyggt upplägg på löjrom får du om du blöter en tesked i vatten och rullar den försiktigt i handflatan till du format ett ägg