Kocken tipsar - Linda Letelier Hansson
Festmat: Ostron med chili, koriander och lime
Ostron, ostron, älskade ostron. Tugga ostronet länge och väl och känn hur havets salt
och mineraler sprider sig i gommen. Att öppna ostronet kan vara lite klurigt men övning
ger färdighet. Lägg ostronet i en handduk. För in ostronkniven i den spetsiga delen av
skalet och vicka lite lätt. Bänd upp ostronet och för kniven längs med skalet fram till
muskeln och skär av den. Torka bort eventuella skalrester. Smaksätt hur du vill eller
droppa över lite citron och ät direkt!
Skaldjur är så fantastiskt gott och fräscht! Men glöm inte att många är allergiska mot det röda ämnet i skaldjur, därför är det viktigt att ha med hjärtmusslor, pilgrimsmusslor
eller ostron som alternativ.
6 personer
Tid: 20 minuter
•• 6 ostron
•• 1 färsk chili
•• 1 salladslök
•• 1 knippe koriander
•• 2 lime
Öppna ostronen.
Finhacka chili, salladslök och koriander
och pressa saften ur limen. Rör ihop allt och
fördela blandningen i ostronskalen.
Ostron vinägrett
En klassisk vinägrett som du kan variera genom att hacka ner valfria färska
örter innan den ringlas över ostronen.
Linda Letelier Hansson är känd från bland annat Sveriges mästerkock och driver den populära restaurangen Lindas Fingermat i Skanörs hamn och är aktuell med kokboken Festliga bufféer utgiven av Bokförlaget Semic.
Duka upp generösa bufféer där det finns något för alla! Här hittar du enkla och härligt inbjudande rätter att servera vid alla tänkbara festliga tillfällen. Välj bland bufféklassiker och plockmat med en latinamerikansk twist, streetfood, skaldjursrätter, massor av vegetariskt och flera läckra efterrätter.
Bjud på paella med kyckling och chorizo, flädermarinerad lax, hasselbackspotatis med pangritata, lammrack med plommon och mynta, gyllenbruna empanadas eller lyxig blåbärstiramisu. Till varje buffé finns även tips på en drink med eller utan alkohol.