Fredrik Jonsson Mat & Dryck
Ett recept på en liten skvätt av 228 miljoner liter mjölk från 40 000 kor
Helt galna siffror och självklart undrar vi vad denna mjölk är till för? Jo, för varje år så går det åt 228 miljoner liter mjölk från 40 000 kor för att tillverka Baileys. Otroligt! Inte nog med det, varje minut, varje dag året om konsumeras över 2 300 glas Baileys. Galet, vi förstår att denna härliga gräddlikör är populär och så är den fantastisk att göra drinkar på.
För några veckor sedan var jag på en mycket trevlig tillställning och fick smaka på grymma Baileysdrinkar skapade av en grym tjej. Som med all konst så ligger ju mycket av skapandet i känslan och i hantverket, och denna tjej hade det båda. Charlotta Berggren, bartender på Svartengrens är lika silkeslen som sina drinkar och hon fick mig att både känna mig ung och manlig igen. Manlig med en Baileysdrink i handen och det är väl faktiskt ingen konstigt med det, eller? Diskussioner om vad som är kvinnligt och manligt i mat- och dryckesväg har jag stött på flertalet gånger senaste tiden när jag skapat maträtter och drinkar men det verkar som att de dolda associationerna till olika rätter och drycker börjar brytas sönder med personliga smaker och tillfredsställelse i fokus, sinnesnjutning som går över könsgränser.
Blir vi chockade om det är männen som dricker Baileys som avec efter en middag och tjejerna väljer en rökig whiskey eller en mörk rom?
Jag ska inte tappa bort mig i sociala normer och generella mönster kopplat till mat och dryck. Mitt uppror ligger mer i att det inte är fullt ut accepterat att en man väljer en Baileysdrink i baren eller Baileys som avec efter en god middag. Jag kör mitt race som alltid och jag vet att jag inte är den enda, det finns fler män än jag som dricker Baileys, om inte offentligt så i smyg. Jag älskar Baileys och jag älskar tjejer som dricker whiskey!
Om vi då blandar Baileys med rom eller whiskey, blir det då unisex? Jag vet inte men jag vet att det är gott i alla fall.
Här kommer ett hett tips på en riktigt god drink med Baileys och mörk rom som jag kommit över:
Baileys WinterTreat
(8,5 gram alkohol)
40 ml Baileys Original Irish Cream
10 ml Ron Zacapa Centenario 23 eller annan mörk rom
20 ml grädde
20 ml sockerlag med pepparmynta*
Skaka alla ingredienser med is, häll upp i ett coupetteglas.
Toppa med lite muskot.
*Lägg torkad pepparmynta i sockerlag, låt det dra några minuter och sila sedan bort.
Med passion, känsla och glädje!
Fredrik Jonsson
Mat & Dryck Mygate Magazine
baileys Baileys WinterTreat Baileysdrink bartender Charlotta Berggren drinkar Fredrik Jonsso Fredrik Mästerkock Magate Magazine Mat inspiratör Mat&Dryck Mygate Magazine Svartengrens Sveriges Mästerkock Sveriges Mästerkock 2015