Fredrik Jonsson Mat & Dryck
FredrikMaster?
Bakgrunden till namnet
Innan vi kastar oss in i 2016 med nya äventyr och utmaningar så måste vi först blicka tillbaka till ett fundamentalt stadium. Många undrar varför jag antagit namnet fredrik_master på Instagram , fredrikmaster.se som hemsida och Fredrik Mästerkock på Facebook.
Här är anledningen.
Det finns mer än bara en narcissistisk sida vid valet av namnet. Visst är jag en Mästare på mycket av det jag gör men historien sträcker sig längre tillbaka i tiden än för ett år sedan.
Min far som har entreprenörsblodet i sina vener är en av den där gamla skolans gubbar, en 50-talist som byggt upp och skapat sig sin egen lycka. Han har genom årens gång haft sina företag och Mästare är inte bara varit genomgående i det han skapat, utan även i majoriteten av företagsnamnen. Den gedigna kunskapen har förvärvats genom hårt arbete, egen skolning och kärlek till hantverket. Precis så som jag införskaffat mig min kunskap om matlagning. Efter mitt deltagande i Sveriges Mästerkock, den svenska versionen av Masterchef så kunde det inte bli mer naturligt än att välja någon forma av Master eller Mästare med i mitt namn.
Många vet att jag sen tidigare tycker om svensk husmanskost och kanske finner vi anledningen till det i uppfostran att en Mästare behöver ordentlig mat för att orka mura, blanda och bygga. Riktig mat som Biff Rydberg, raggmunk med fläsk och rotmos med fläsklägg.
Ett hett tips när du gör Biff Rydberg är att du steker löken i fettet och skyn från köttet, då blir det riktigt god smak på löken och självklart ska du äta rätten med en rå äggula och dijonsenapsgrädde. Mums!
Min fars medvetenhet om kraft för att orka mura sträcker sig från riktig mat in i dryckesvärlden och vikten av vätska i kroppen, han brukar säga som så här;
”först tar vi en slev bruk, sen lägger vi på en sten och sen så tar vi en pilsner… först tar vi en slev bruk, sen lägger vi på en sten och sen så tar vi en pilsner…”
Då min far är en klok man så inser han att en pilsner efter varje sten inte är hållbart i längden. För att murningen inte ska bli sned så är pilsnern oftast en lättöl eller mellanöl. Är det mycket grovjobb och riktigt svettigt så kan man göra sig en öldrink. Här är ett tips på en riktigt god öldrink som heter BEE NICE som innehåller alkoholfri öl, honung, vanilj och Schweppes Ginger Ale. En lika god som frisk drink helt enkelt.
INGREDIENSER:
5 cl alkoholfri öl
2 tsk honung
1 cl vaniljsirap
4 cl citronsaft
Schweppes Ginger Ale
GÖR SÅHÄR:
Fyll ett collinsglas med is. Häll i honung, vanilj,
sirap, citronsaft och öl. Toppa med kall Schweppes Ginger Ale.
En Mästare är alltid en Mästare. Företag byggs upp, säljs eller ombildas men namn blir ihågkomna och kan leva för evigt. Traditioner är till för att hållas och regler brytas. Självklart förvaltar vi namnet Mästaren i släkten och tar det från entreprenad in i gastronomins värld.
Med passion, känsla och glädje!
Fredrik Jonsson
Mat & Dryck Mygate Magazine