Fredrik Jonsson Mat & Dryck
Ovan molnen finns en honungssöt jungfruolja
Tankarna går till de klassiska sagorna om en mö som sitter fängslad i ett slottstorn och väntar på att bli räddad av en riddare. En romantisk saga med ett lyckligt slut där de bakomliggande känslorna för läsaren handlar om att bli räddad, fri och för evigt älskad. På ett sätt var det just det som hände med mig, det kändes som att jag för stunden fick en sinnesfrid och kärlek uppstod när mina smaklökar blev smekta av mjuka nyanser. I radio har jag blivit kallad för finsmakare, något som jag inte kan identifiera mig med. Jag ser mig själv som en gourmand istället för en gourmé men jag förespråkar kvalitet både när det kommer till råvaror såväl som slutfärdig produkt och nu när jag smakat på världens trendigaste rom; Ron Zacapa kan jag inte annat än att känna en evig förälskelse.
Zacapa rom produceras och lagras 2300 meter över havet i det så kallade ”Huset ovan molnen” beläget i de guatemalanska bergen och kallas oftast för världens bästa rom, en av anledningen till detta är just råvarorna. Ron Zacapa består bara av koncentratet från de första pressningarna av sockerrör, även kallat jungfruhonung eller jungfruolja vilket bidrar med en mjuk och söt smak.
Överlag bör man bara dofta och smutta på alkoholhaltiga drycker för att finna tillfredställelse, stora mängder tar en inte ovan molnen och söta, oskuldsfulla flickor faller inte för suputer. Med andra ord ska du glädjas av denna exklusiva dryck lugnt och försiktigt i små mängder. Slut ögonen, dröm dig bort och njut av det rena och äkta, oförstörda och vackra.
Havtorn, viol och lakrits
Jag fick ingen riktig kontakt förra gången. Vi kände igen varandra men han hade mycket i huvudet och kockade mot deadline. Jag visste precis hur han kände, förstod exakt var någonstans han var i processen. Allt måste stämma, smakerna måste sitta, alla sinnen ska stimuleras. Strukturerat arbete och timing är a och o för en lyckad leverans, oavsett om man ska laga mat till fem eller femtio personer. Denna gång kunde jag inte stilla min nyfikenhet, jag klev rakt in i köket för att hälsa och tjuvkika på maten. Storsint som han är, precis innan servering, tog han sig några minuter för att småprata. Det känns som att vi gått från att ha varit bekanta till kamratliga. Av alla dessa stjärnkockar jag träffat får jag lov och säga att Daniel är den mest ödmjuka och tillmötesgående av dem alla.
Jag älskar premiärer och vid detta tillfälle var den första gången som jag drack rom till förrätt, mellanrätt och varmrätt. Vanligtvis brukar man njuta av denna dryck till dessert, kanske den rätt som rom lämpar sig som bäst, men med en välkomponerad fyrarättersmeny fann Daniel matchningen till både pilgrimsmussla, havskräfta och lamm. Den mest utsökta kombinationen mellan Rom Zacapa och dess runda smaker skapades tillsammans med havtorn, viol och lakrits. Himmelskt gott!
Med passion, känsla och glädje
Mat & Dryck Mygate Magazine