VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Den ultimata champagneguiden för det perfekta nyårsfirandet
Champagne är en festlig och för många en självklar del av årets sista kväll. Men hur hittar du den perfekta champagnen för dina gäster, eller som gåva till kvällens värd? Vad är skillnaden mellan de olika typerna av champagne och hur parar du champagnen till nyårsmenyn? Moët & Chandon delar med sig av sina bästa tips för ett storslaget nyårsfirande.
Moët Brut Impérial är den klassiska signaturchampagnen som är känd över hela världen för sin fruktighet och eleganta mognad. Av denna speciella anledning är flaskan ett måste på många middagsbord under årets sista kväll.
Det finns en tumregel att utgå från när du ska para nyårsaftonmenyn med champagne: söta rätter som dessert passar bäst ihop med söt champagne, medan mindre söta rätter som förrätt och huvudrätt passar bäst ihop med torr champagne.
Brut champagne passar särskilt bra med salta rätter enligt Moët & Chandon. Salt är den enda av de fem primära kategorierna av smaker som saknas i champagne. Därför rekommenderas att balansera smaken med brut champagne.
Välkomnande: När dina gäster anländer finns det inget bättre än ett glas champagne som en konversationsstartare. För detta är en god, torr champagne i kategorin brut perfekt till de salta välkomst-tilltugget. Moët & Chandon Brut Impérial kombineras helst med salta nötter, tryffelchips eller en ostbricka med västerbottensost.
Förrätt och aptitretare: Vi börjar ofta med en lätt och salt rätt som exempelvis vit fisk, ostron eller toast skagen. Även här kompletterar en torr brut champagne dessa smaker bra. Tack vare de fruktiga tonerna av äpple, päron och citrus samt mineraliga och rostade toner, passar den klassiska Moët & Chandon Brut Imperial även till en dekadent cocktail senare på kvällen.
Huvudrätt: Det brukar finnas fler smaknyanser i huvudrätten, vilket kräver en mer fyllig champagnestil. I allmänhet är tunga rätter och champagne inte bästa vänner, men till en lätt huvudrätt är Moët & Chandon Imperial Rosé en bra match med sina intensiva smaknoter av röda frukter, persika och inslag av mentol. Den passar bra med lätt kött, fisk, en blandning av grönsaker och är även särskilt bra med det italienska köket med carpaccio, olja och tomater.
Efterrätt: En söt efterrätt bör paras med en söt champagne, det vill säga antingen en sec eller demi sec champagne. Moët & Chandon Nectar Imperial är ett bra val för en söt dessert på grund av dess toner av exotisk frukt så som ananas, mango och vanilj.
Den perfekta serveringen av din nyårschampagne
Den rekommenderade serveringstemperaturen för champagne är 8–10 °C. Nyårsaftons flaska bör därför förvaras på en sval plats i ett par timmar och tas ut ur kylskåpet cirka 15 minuter före servering.
Det är lätt att känna sig nervösa inför att öppna en champagneflaska, men om champagnen är kyld kan du öppna flaskan i några enkla steg på ett kontrollerat sätt och utan att störa bubblorna.
Ta bort folien och lossa tråden långsamt runt korken.
Håll kork och trådkorg ordentligt med ena handen och placera tummen på champagnens stopper medan den andra handen håller flaskans botten.
Håll flaskan i en 45 graders vinkel och vrid botten på flaskan (istället för korken).
Du kommer att känna ett tryck på korken, men när du försiktigt vrider på flaskan glider korken av med ett viskande ljud.
De flesta väljer de klassiska smala flöjtglasen när de serverar champagne, eftersom de hjälper till att behålla bubblorna bättre. När däremot experter väljer glas för champagne rekommenderar de ett tulpanglas eller ett vanligt vinglas. I dessa glas kommer mer av dofterna fram och bidrar till att komplettera den sensuella upplevelsen av doft och smak.
Ett annat tips för en skumfri champagne är att försiktigt hälla champagnen längs insidan av glaset istället för rakt i botten. Detta kommer hjälpa till med att bevara bubblorna.
Och voilà – skål och gott nytt år!
Upptäck vackra “Tie your wish” – kollektionen
För att fira ett nytt ljust år har Moët & Chandon tagit fram en speciell presentförpackning för Moët & Chandon Brut Impérial och Rosé Impérial.
På ett lekfullt och elegant sätt tolkar designen “Tie your wish” champagnehusets klassiska karaktär med en modern virvel. Presentförpackningen är klädd i en skimrande gyllene nyans i en hyllning till Moët Impérials livfulla karaktär.
Presentförpackningarna finns nu tillgängliga hos Systembolaget i begränsad upplaga.
Moët & Chandon Impérial Brut, Nectar och Rosé finns tillgängligt i flera av landets Systembolag. Rekommenderade priser:
Moët & Chandon Brut Impérial (Artikelnummer 7518, 750 ml, Alkoholhalt: 12%) 439 SEK
Brut – Torr champagne. Salta rätter.
Moët & Chandon Rosé Impérial (Artikelnummer 7598, 750 ml, Alkoholhalt: 12%) 479 SEK
Brut Rosé – Torr Rosé-champagne. Salta rätter.
Moët & Chandon Nectar Impérial (Artikelnummer 77467, 750 ml, Alkoholhalt: 12%) 449 SEK
Demi-Sec – Söt champagne. Söta rätter.