Sanna Töringe - Scampi al forno
UGNSBAKADE HAVSKRÄFTOR – Scampi al forno
Denna rätt åt jag på en restaurang vid havet någonstans på Garganohalvön, som ligger i norra Apulien. Det är ett enkelt sätt att tillaga råa havskräftor. Ät med bröd.
Ingredienser:
skal av 1 citron och
1 apelsin, det yttersta tunna
1/2 dl vitt vin
2 msk olivolja
1/2 tsk oregano
salt
1 vitlöksklyfta i tunna
skivor
8 råa scampi, havskräftor
Gör så här:
Lägg citrusskal, vitt vin, olja,
oregano, salt och vitlök i en ugnsfast
form, lägg på havskräftorna och sätt
in i ugnen på 225 grader med övervärme
i ca 8 minuter. Klart!
Sanna Töringe är just nu aktuell med kokboken Medelhavsmat i solen.
Följ med Sanna Töringe till hennes paradis i ett litet hus på den italienska klacken. I boken Medelhavsmat i solen bjuder hon på enkla recept med havets läckerheter och solmogna grönsaker från den lokala marknaden. Du lär dig grunderna i italiensk matlagning, vilka kryddor som får smaklökarna att jubla och att hitta örterna med det lilla extra. Samtidigt delar Sanna med sig av sin personliga berättelse om hur det är att skaffa och bo i ett litet stenhus omgärdat av en prunkande trädgård på landsbygden i Apulien.
Sanna Töringe har skrivit en rad lyriska böcker om mat och trädgård, bland annat Köksträdgården, Drömmen om en trädgård, Vintermat och Citroner och rosmarin i mitt kök – smaker från Österlen och Italien. Sanna pendlar mellan Österlen i Skåne och Apulien i Italien och här välkomnas vi till hennes hus bland olivlundarna och ett medelhavskök att längta efter.
Foto: Gabriella Dahlman & Sanna Töringe