Bake off-frallor av Linda Andersson
Frys in degfrallorna och ta fram och grädda när du vill njuta av nybakat bröd.
ca 18 frallor
50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk,
fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl eller
rågsikt
Tips! Byt ut 2–3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl
eller rågmjöl för mer fibrer i bröden.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en mjölad skärbräda. Ställ den i frysen i någon timme tills frallorna blir frysta och hårda.
Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och förslut påsarna. Ta fram önskat antal när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).
När du tar fram bröden: Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 13–14 minuter. Låt dem svalna på plåten.
Linda Andersson är just nu aktuell med sin bok Lindas nya matbröd. Kokboken innehåller en mängd härliga matbröd, med det gemensamma att de är väldigt enkla att baka. Vissa går blixtsnabbt att göra medan andra kalljäser i kylen över natten. Här varvas klassiska brödrecept med nyskapande och nyttiga brödrecept som fröfrallor, linsbröd, havregrynslimpa utan vetemjöl och saftiga morotsfrallor.
Om Lindas bakskola: Lindas bakskola är en av Sveriges populäraste bakbloggar där pedagogiska steg-för-steg-bilder gör det enkelt även för nybörjaren att baka. I den här boken har Linda samlat sina senaste (och godaste) matbrödsrecept för alla tillfällen.