Recept
American Beauty Cake
Ingredienser
ca 12–14 bitar
225 g smör
300 g hackad mörk choklad 70 %
6 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 msk mörk rom eller valfri likör
Mousse
50 g smör
275 g hackad choklad av valfri sort
3 äggulor
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 äggvitor
2 dl vispgrädde
Glaze
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
3 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
100 g choklad
Sätt ugnen på 175°. Placera en plåt med vatten i längst ner i ugnen. Klä en springform 20 cm i diameter med bakplåtspapper (kläm fast i botten så att smeten inte rinner ut). Smält smöret, ta bort från plattan och häll i den hackade chokladen, rör tills det smälter. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt romen och häll smeten i formen. Baka i 50–60 minuter, tills kakan har stannat. Ta ut kakan och låt svalna.
Mousse
Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker. Tillsätt den smälta chokladen och rör runt. Vispa äggvitorna hårt. Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget. Vispa grädden och vänd försiktigt ned i moussen tills den är helt jämn. Fördela moussen ovanpå den avsvalnade chokladkakan. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar.
Glaze
Koka upp grädde och sirap i en liten kastrull. Ta av från plattan och tillsätt vaniljsocker och choklad. Rör tills glazen är helt jämn och låt svalna. Ta ut kakan från frysen och ställ på ett tårtfat. Häll glazen på mitten av kakan och sprid ut den mot kanterna så det rinner ner lite. Ställ tillbaka i frysen och ta fram kakan 20–25 minuter innan den ska ätas.
Foto: Dansukker