Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en purépress. Blanda med ägg, crème fraiche, grädde, mjöl, salt och socker. Smält smör i en stekpanna. Spritsa eller klicka ut små plättar i pannan och stek på medelvärme 1-2 min per sida. Värm ev plättarna en kort stund i 200° varm ugn innan servering. Skala och finhacka rödlöken. Skala citronen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Dela dem i mindre bitar. Fördela löjrom, lök, crème fraiche, gräslök och citron på plättarna.
Kocken tipsar - Tommy Myllymäki
Mandelpotatisplättar med löjrom
Ljuvliga potatisplättar, en svensk variant av blinier, på mandelpotatis med löjrom och syrlig crème fraiche blir till en fantastisk förrätt eller trevliga tilltugg.
Ingredienser
4 portioner
- 4 mandelpotatisar
- 1 ägg
- 1 dl Arla Köket® crème fraiche
- ½ dl Arla® vispgrädde
- 1 dl vetemjöl
- 2 krm salt
- 2 krm strösocker
- Arla® Svenskt Smör
Toppe med:
- ½ rödlök
- 1 liten citron
- 100 g löjrom
- 1 dl Arla Köket® crème fraiche
- 1 msk hackad gräslök
Gör så här: