Internationella smaker med svenska råvaror i säsong
HAVSKRÄFTOR al Ajillo
Gambas al Ajillo är en av de mest klassiska spanska tapasrätterna och en favorit som aldrig går ur tiden. Vi
gör den såklart på svenska havskräftor från västkusten med vitlöks- och persiljesmör.
Ingredienser:
2 portioner
15 kokta havskräftor
75 g smör
2 vitlöksklyftor
1 litet knippe persilja
1 bit chili
½ citron
1 tsk salt
Gör så här:
Dela några av havskräftorna på längden och
skala resten.
Kör smör, vitlök, persilja, chili, några droppar
citron och salt i mixer.
Sätt ugnen på 250 grader.
Bred ut hälften av smöret på de halverade
kräftorna.
Lägg dem i en ugnsfast form och
gratinera i ca 10 minuter.
Hetta upp resten av smöret i en stekpanna.
Stek de skalade kräftorna i smöret i nån minut.
Dra stekpannan från värmen och häll över kräftorna
och smöret i varma tapasskålar.
Servera med en citronklyfta och lite hackad
persilja.
Maria Dahlquist och Maria Richardsson är just nu aktuella med kokboken Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest.
Med lång erfarenhet från att driva cateringföretag i Malmö har Maria Dahlquist länge fokuserat på medelhavets smaker i tapas och andra smårätter. Utvecklingen med fokus på lokala råvaror har inspirerat till nya rätter, och i boken “Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest” samsas lokala tolkningar av medelhavsmat med klassiska svenska smaker.
Kokboken finns bland annat att beställas HÄR
“Genom att använda lokalt odlade råvaror och anpassa det vi äter efter säsongen kan vi fortfarande inspireras av medelhavets smaker, men på ett lite mer hållbart sätt. Råvaror som är anpassade för att växa i vårt klimat, få mogna och skördas i sin rätta säsong är helt enkelt av bättre kvalitet, smakar mer och innehåller mer näring” säger Maria Dahlquist.
Boken innehåller såväl vegetariska rätter som rätter med hållbara val för kött och fisk. Med nya och oväntade smakkombinationer blir recepten en inspiration till att testa sig fram för att hitta nya små-, mellan- och mingelrätter som passar lika bra en vardag som till fest eller fredagsmys.