Matcha mat & dryck
JULIGT TILLTUGG OCH SENAPSSILL MED VINMATCHNING
Sill på julbordet förknippas starkt med öl & nubbe, men finns det verkligen inget annat som passar? Prova gärna med att servera ett vitt vin istället. Vinerna från Alsace är kända att vara matvänliga och särskilt vinerna gjorda av druvan pinot gris.
Juliga tilltugg på julbordet
Ingredienser
Antal 10 st
20 gr pinjenötter
150 gr riven västerbottenost
2 msk olivolja
2 cl färskpressad citronjuice
1 dl finhackad dill, spara 10 dillvippor till garnering
1 msk finskuren gräslök
nymald svartpeppar
Senapssill
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
3 msk skånsk senap
2 msk finhackad dill
1 pkt 5 minuterssill, skuren i bitar.
Botten: kavring, knäckebröd, sallad eller valfritt
Tillagning och Förberedelser
1. Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur, lägg i
pinjenötterna. Skaka om pannan då och då tills pinjenötterna
rostats till den färg du önskar.
2. Blanda osten i en bunke tillsammans med olivolja,
citronjuice och dill. Blanda i svartpeppar efter smak.
Senapssill
1. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och dill i en
bunke. Smaka och tillsätt mer senap efter smak.
2. Blanda i sillen. Låt gärna stå ett dygn för att smaken
skall sätta sig.
Uppläggning
1. Forma ost blandningen till små ”sushikuddar” och lägg
på den botten du önskar.
2. Toppa med en bit sill och garnera med dillvippa, gräslök
och rostade pinjenötter.
Tips!
Gör gärna sillen 1 dag innan. Serveras på hårt bröd, mörkt
bröd eller i hjärtsalladsblad. Prova gärna med din krämiga
favorit sill.
Pinot Gris ger de kraftfullaste vinerna i Alsace. Cave de Turckheim Pinot Gris Réserve är ett ypperligt exempel på detta. Vinet är en muskelstinn och temperamentsfull fransman. Trots att smak- och doftspektrat är så omfattande och komplext är Cave de Turckheim Pinot Gris Réserve mycket mångsidigt och står emot såväl kryddiga rätter som lättare fiskrätter såsom den underbara lutfisken.
Namn: Cave de Turckheim Pinot Gris Réserve 2015
Artikelnr: 2119
Pris: 99 kronor
Recept av Fredrik Sidoli