Fredrik Jonsson Mat & Dryck
Tre tips från en kung av Fredrik Jonsson
En konstnär som läser kött, skapar nya fack och får kungligheter på fall
Det är inte ofta det händer, en gång i livet eller så, men jag fick möjligheten till att träffa och samtala med en riktig köttmästare. En av de där heliga stunderna i livet som jag aldrig kommer att glömma.
Över en kopp morgonkaffe satt jag vid ett litet cafébord och lyssnade didikerat till köttmästarens livshistorier, äventyr och märkligha händelser.
Mest känd är Fällman för Fällmans kött men få vet vem Håkan Fällman är. Denna ödmjuka och prestigelösa herre låter kvaliteten och hantverket tala för sig. Ända sedan pojkåren stod Fällman i Slakthusområdet i Stockholm och lärde sig grunderna för att bli en riktig styckmästare.
Kunskapen sträcker sig långt tillbaka och decennier senare är Fällman inte bara en unikt duktig slaktare. Fällmans kännedom om djur, kött och tillberedning sträcker sig längre än till att bara stycka en köttbit. Fällman kan idag slakta en hel ko med endast en kniv på en liten skärbräda. Fällman är en av de få som kan avgöra om en biff är av god kvalitet genom att bara titta på den på fem meters håll, han ”läser köttet” som han själv säger. Fällman är en mästare som vet hur man handskas med kött på bästa möjliga sätt, en mästare som värdesätter kvalitet och respekterar djuret och köttet som han förädlar. Fällman är en krigare som kämpar för svenskproducerat kött där djuren får bästa möjliga förutsättningar under sin livstid, avel och uppfödning.
Fällman tillhör den gamla skolan. Skolan då man lärde sig hantverket från grunden, utan café latte avbrott eller tid för Facebook uppdateringar, något som verkar vara sällsynt idag. Bristen på unga som vill skola sig till nya köttmästare är tyvärr sällsynt.
Den gedigna kunskapen som Fällman besitter kan endast kan förvärvas genom år av övning, känsla och erfarenhet. Fällmans kunskap finns delvis samlad i hans bok om Kött. En bok som skapat ett nytt fack i bokhandlen. Konsteverket är så unikt och allomfattande så att bokhandlarna inte kunde placera den i tidigare skapade fack. Boken finns till allmänhetens förfogande men figurerar även i utbildningssyfte i restaurangskolor. Med andra ord en nyskriven bibel.
Under vårt samtal passade jag även på att bolla lite idéer om tillagning av kött. Efter kunskapsutbyte oss emellan ges följande tre tips för bästa möjliga resultat:
1. Salta och peppra köttbiten precis innan stekning. Peppra med vitpeppar och inte svartpeppar, svartpepparn bränns lätt vid under upphettning.
2. Kött ska helst stekas i smör men det optimala är att steka det i fettet från djuret (fett från kappan) eller i ”smörolja” som är smält smör där du skiktat bort saltet från smöret, kan även beskrivas som skirat smör som jag brukar ha till mina wallenbergare.
3. Det finns tre olika sorters stekning; rare, medium rare och destroyed.
En av många berättelser som Fällman delade med sig av till mig var då han fick hedersmedalj från Prinsessan Anne i Skottland och blev ambassadör för Scotch Beef i Sverige. Under ceremonin med strikt etikett i klassisk brittisk maner där ingen får tilltala Hennes Kungliga Höghet bröt Fällman mot alla konventioner och fick Prinsessan Anne och brista ut i skratt.
Endas en mästare kan få en prinsessa att mjukna upp.
Med passion, känsla och glädje!
Fredrik Jonsson
Mat & Dryck Mygate Magazine
redaktionen@mygatemagazine.se
Mer om Fredrik
2015 tävlade Fredrik i Sveriges Mästerkock där han blev en av säsongens förgrundsfigurer. Därefter har han lagat mat i TV4 Nyhetsmorgon, tävlat i Baren Pop Up och Fångarna på Fortet. Han är vinnare i Stockholms stads recepttävling i projektet ”Klimatsmarta stockholmare” och hösten 2015 MatHem & Tasteline´s gästkock. Vi kommer att få följa Fredrik på unika utflykter och specifika händelser inom gastronomins värld.