Kocken tipsar - Thomas Sjögren
VINNANDE LAMMSTEK AV THOMAS SJÖGREN
Lammstek är en festlig bjudrätt. I det svenska köket används ofta rosmarin och vitlök vid tillagning av lamm, smaker som även Thomas Sjögren inspirerades av när han lagade lamm i Årets Kock 2015. Nedan finns recept på den lammstek som tog Thomas hela vägen till segern, samt en instruktionsfilm där han visar hur du enkelt benar ur en stek anatomiskt.
INGREDIENSER
4 portioner
1 lammstek med ben
150 g lammfett
salt och svartpeppar
matolja till stekning
6 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
150 g smör
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Bena ur och stycka ner lammet anatomiskt (se film), men behåll rulle och ytterlår i en bit. Smält lammfett.
Lägg ner stekarna i en vakuumpåse och häll i lammfettet. Försegla sedan påsen och baka i ugn i 53 °C. Ånga tills innertemperaturen är 53 °C. Lyft därefter upp köttet ur påsen och låt svalna.
Vid servering
Krydda rikligt med salt och svartpeppar. Stek köttet ordentligt runt om i olja i en het panna. Lägg i vitlök, rosmarin och avsluta med smör. Ös sedan köttet ordentligt.
Lyft upp och låt vila en kort stund. Tranchera köttet och pensla med smält lammfett. Strö slutligen över flingsalt.
SÅ BENAR DU UR LAMMSTEK
I Globals knivskola visar Thomas hur du benar ur en lammstek anatomiskt och får ut fina styckdetaljer från benet så som lammlägg, innanlår, rulle, fransyska, ytterlår och rostbiff.