GOD mat med brynt smör
Torskrygg med gratinerade rotsaker med täcke av västerbottensost och brynt smör
Torskrygg och gratinerade rotsaker med ett täcke av Västerbottensost®. Serveras med brynt smör.
Ingredienser
4 PORTIONER
Detta recept innehåller:
80 g Västerbottensost® Riven
700 g torskrygg
2 msk smör
800 g – 1 kg rotsaker, exempelvis potatis, sötpotatis, palsternacka, morot och rödlök
2 dl Västerbottensost®, riven
1 dl crème fraiche
1 citron, i klyftor
½ citron, rivet skal
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Brynt smör:
75 g smör
1 msk pressad citron
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200°.
Dela rotsakerna och lägg på en plåt.
Ringla över olivolja och låt stå i ugnen ca 15 minuter.
Blanda crème fraiche, riven Västerbottensost® och citronskal.
Tag ut plåten och bred över rotsakerna, låt stå ytterligare 10 minuter i ugnen.
Gör under tiden klart torskryggen genom att salta och peppra och stek den i ugnen i 175° till en innertemperatur på 53°.
Brynt smör:
Bryn smöret genom att fräsa det på medelhög värme och sedan sänka till en lägre temperatur när smöret ”tystnar”.
När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätter du citronjuicen.