Kocken tipsar - Robert Sandberg
SURF ´N TURF TACO MED HUMMER & OXFILÉ
Fredagsmys med tacos i all ära, men ibland vill man lyxa till det lite extra och då passar den här spännande varianten på tacos perfekt!
Robert Sandberg, den unge ambitiöse kocken som till vardags arbetar på stjärnkrogen Kong Hans i Köpenhamn, bjuder här på ett recept som höjer det traditionella tacomyset till en helt ny nivå.
INGREDIENSER
1 hummer
4 tortillabröd
200g knipplök
50g spenat
200g rapsolja
100g hårda champinjoner
1 äggula
2,5 dl svampolja
250g oxfile eller annat mört kött
100g kyckling eller kalvfond
1/2 citron
olja
smör
salt
GÖR SÅ HÄR
Hummer: Skala stjärten och klorna, stek hummerköttet i smör, deglacera sedan med buljong, salt och peppar. Dela stjärten i mindre bitar, gör detsamma med kloköttet.
Friterat bröd: Värm olja till ca 180 grader. Skär ut brödet i önskad storlek. Fritera sedan brödet tills det får gyllenbrun färg och forma till ett tacoskal.
Svampemulsion: Vispa upp äggulan med några droppar citron och lite salt. Tillsätt sedan svampoljan droppvis tills emulsionen får en majonäsliknande konsistens. Smaka av med mer salt och citron.
Sotat kött: Torka av köttet och sota det runt om genom att steka det i en het panna. Strimla sedan köttet och krydda med salt och peppar.
Lökolja: Mixa den gröna delen av löken tillsammans med spenaten och rapsoljan. Sila sedan genom silduk eller kaffefilter.
Rå svamp: Skär svampen i tunna skivor.
Vid servering: Vänd ner kloköttet i svampemulsionen och lägg blandningen i det friterade brödet. Varva sedan det sotade köttet och hummerstjärtköttet i brödet. Toppa fyllningen med tunna skivor rå champinjon och lökolja.
I samarbete med Sundqvist